Kategorier
Från bibliotekens gömmor historia Ut i världen

Hårda tider

Av Jeanette Malm

Kollage med bilder från Wall street

Wall Street-kraschen eller Börskraschen 1929 startade svarta torsdagen 24 oktober 1929 på börsen på Wall Street, Manhattan, New York. Detta blev inledningen till den stora depressionen i USA och Europa på 1930-talet.

Man brukar tala om det glada 20-talet. Det var en period efter lidandet under första världskriget och spanska sjukan då människor äntligen, äntligen kunde ha roligt. Det dansades charleston, det spelades jazz, kvinnorna klippte håret och kastade korsetten. Ekonomiskt gick det också bra, en sällan skådad högkonjunktur avlöste de magra krigs- och pandemiåren. Miljoner amerikaner lockades att investera i aktier. Aktiekurserna steg. Och steg. Och det blev en karusell som snurrade allt snabbare. Småsparare, företag och banker satsade pengar men inte hade utan hade lånat sig till, med höga räntor, för att investera i aktier för det var ju ett bombsäkert sätt att snabbt tjäna massor av pengar. Det höll ett tag. 3 september 1920 nådde aktiekurserna sin högsta punkt, för att sedan bli mer instabil. Trots detta fortsatte spekulationerna. Den svarta torsdagen 24 oktober sprack bubblan. Det glada 20-talet var över. Miljoner amerikaner blev arbetslösa, svalt och förtvivlade. Lågkonjunkturen spreds till resten av världen och denna tid kallades sedermera Den stora depressionen.

I Hårda tider – amerikaner berättar om den stora depressionen låter Studs Terkel människor tala fritt. Greppet kallas Oral history, samma metod som Svetlana Aleksijetvitj Nobelprisbelönades för 2015. Intressant med Studs Terkels bok är att det verkligen är ett tvärsnitt av befolkningen som kommer till tals. Det är tiggare, strippor, gangsters, politiker, skattmasar, affärsmän, hemmafruar, präster och skådespelare. I berättelserna finns alla nivåer: stolthet och styrka men även småsinthet och egoism. Det är den ”vanliga människan” som får tala och det är det verkligt stora med boken.

Boken kom första gången ut 1970 men har nu kommit i en nyutgåva. Den oundvikliga frågan som Hårda tider väcker är förstås: Kan detta upprepas, och hur blir det då?

Lämna en kommentar