Kategorier
Kulturkvarten

Britney Spears

Tecknad popstjärna

Av: Frida Werner, Stadsbiblioteket

Jag minns så väl en affisch från min ungdom på Britney Spears. Jag kommer speciellt ihåg hur märklig jag tyckte att den var. Hon stod med ryggen mot kameran, hon hade korta shorts med en ofräsch text tryckt i glittrande paljetter på rumpan. Sexigt skulle det vara, antar jag. Det konstigaste i bilden var att hon stod med en rosa barncykel i handen, en cykel som uppenbart var till en sexåring, eller till och med yngre. Det var så märkligt. Vad ville man säga med den bilden? Var hon ett barn? Eller var hon en vuxen? Skulle man leka med henne? Eller skulle man ha sex med henne? Va? Uppenbarligen var hon ett sexobjekt men hur hennes managers konstant satte henne i en infantil kontext får mig att vilja spy. Ja, faktiskt. Så är det. Kalla mig moralist, jag bröstar det. Men vad gör det med en människa som växer upp så här, när hon blir utsatt för övergrepp av hela världen? Hennes kropp tillhör alla på hela jorden, alla utom en, och det är henne själv. I sin nyutkomna biografi ”The woman in me” berättar hon om sina känslor kring det här. Hur svårt det var att alla hade rätten att diskutera hennes kropp och hade åsikter om den, när det faktiskt bara var hennes ensak. Många kan tycka att sådant här är kostnaden för kändisskapet, men i Britneys fall var hon under flera år bara ett omyndigt barn med stora känslomässiga behov som inte kunde täckas av någon i hennes närhet. Speciellt inte av hennes empatiförstoppade närmaste familj. Allting är bara så sorgligt bakom kändisskapets glättiga kuliss. Så klart finns det mängder av åsikter om artisten Britney Spears men en sak kan man inte ta ifrån henne; hon har verkligen en levnadshistoria värd att berätta – flickan/kvinnan som blev offer för världens mest offentliga människohandel.

En Ond man som God man

Efter att ha varit bakbunden i flera år i ett förmyndarskap ägt av sin pappa blev hon äntligen fri från honom. Bara om förmyndarskapet skulle det kunna skrivas en hel roman, skrämmande och man blir heligt förbannad över att detta händer i en rättsstat. Hon föll i sin giriga pappas klor. En pappa som hon, under hela sin uppväxt, har varit rädd för. Delvis på grund av hans missbruksproblem. Det här förmyndarskapet avskärmade henne från världen. Han bestämde vad hon skulle jobba med, vilka vänner hon skulle umgås med, vad hon fick äta och andra saker. För att hon skulle lyda använde han hennes två söner som gisslan. Han hade tidigt visat att han kunde ta dem ifrån henne när som helst. Så det var en ständig känsla till ångest för henne. Om allt detta skriver hon i sin självbiografi, som först nu blev möjlig att publicera efter upphävandet av förmyndarskapet och i och med det, hennes möjlighet till att göra egna val i livet, som att äta en bit god choklad.

Några tankar om boken …

Britney Spears öde är så oerhört sorgligt. Det som har skett bakom fasaden gör ont i själen. Jag slås också av ett styng av dåligt samvete, har jag varit en av hennes förövare? Vi som växte upp under hennes storhetstid har alla varit med på det, på ett eller annat vis. Kan vi hållas som medskyldiga? Njae, kanske inte, men tack vare hennes öde kan vi göra bättre för våra barn. Så tänker jag men inte utan en liten gnagande tagg i hjärteroten. Och den taggen lever jag gärna med, om det gör oss bättre. Jag hoppas fler slukar den här boken. Den är lättläst om ett viktigt ämne. Dock hade jag önskat en sak med boken, och det är att den troligtvis hade mått bra av att ha väntat lite. Hon skriver för nära sitt trauma. Det känns som att hon håller på att bearbeta den som mest just nu. Den balanserar för mycket mellan gripande och gnälligt. Jag tycker att hon har all rätt i världen att klaga, jag kan inte trycka på det nog så mycket, men det är så många frågor som aldrig ställs på djupet. Jag hade önskat att hon haft en riktigt bra journalist som medarbetare på materialet, som hade kunnat reflektera mer över saker som hänt henne, för det är viktiga frågor som jag tror många tonåringar och unga vuxna hade kunnat få behållning av att läsa. Det jag kan hoppas på är att hennes berättelse kan få ge utrymme i en mer genomarbetad bok någon gång i framtiden, för då ska jag läsa den också.

#freebritney

Lämna en kommentar