Kategorier
historia Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar Ut i världen

Operation Eichmann

Av: Håkan Olsson, Stadsbiblioteket

Många krigsförbrytare tog sig efter krigsslutet 1945 till Sydamerika, huvudsakligen Argentina, som hade varit pronazistiskt under kriget och där det fanns en stor tysk kontingent. Flykten gick oftast via Rom, den s k Råttlinjen, stödd av höga katolska prelater.

Adolf Eichmann, född 1906, hade ingen särskilt hög grad i SS, Obersturmbannführer (motsvarande överstelöjtnant i armén) men fick av Reinhard Heydrich, chefen för Reichssicherheitshauptamt, uppdraget att organisera och övervaka deportationen av Europas judar till getton och förintelseläger. 1942 var han protokollförare vid den beryktade Wanssekonferensen, där beslutet om den slutgiltiga lösningen fattades. Eichmann misslyckades i skolan men en begåvning ägde han – förmågan att organisera. Viktigast var att tågen rullade, att tidtabellen hölls. Särskilt nitisk var han i Ungern 1944, där han bl a stötte på Raoul Wallenberg.

I Operation Eichmann : jakten på förintelsens organisatör (Historiska media) skildrar Erik Åsard Eichmanns karriär i det tyska mordmaskineriet, flykten till Argentina och, framför allt, jakten och infångandet. Efter tips från Förbundsrepubliken förstod småningom Mossad, den israeliska säkerhetstjänsten, att Ricardo Klement, boende i utkanten av Buenos Aires och jobbandes på en bilfabrik, faktiskt var identisk med Adolf Eichmann.

Själva kidnappningen var naturligtvis olagligt, allt fick ske i det fördolda. Boken blir spännande som en deckare när Åsard skildrar hur de sammansvurna till slut, efter långa förhör, lyckas sätta en drogad Eichmann på ett flygplan med destination Israel. Väl där ställs han inför en av de mest välbevakade rättegångarna någonsin. Berömd är Hanna Arendts tes om ”den banala ondskan”, något som Åsard, och andra före honom, med kraft kritiserar. Eichmann må ha varit banal, men han var en brinnande antisemit vars försvar var att han endast följde order.

Åsards bok är en välskriven skildring av en av 1900-talets mest beryktade händelser, vars eko fortfarande genljuder i vår mörknande tid.

Lämna en kommentar