Kategorier
Om jag var din hemmafru

Ekonomisten eller Allt som är gratis på biblioteken

Av Frida Werner

 

De finns att hitta överallt. I många länder samlas de i flock och alltsedan urminnes tider har det cirkulerat rykten och det har byggts upp myter kring detta ovanliga folk. I många svenska hem har de figurerat i sagor som vuxna använde till att skrämma små barn med, där historierna om Spara och Slösa var de mest populära. Detta folk och denna kultur har funnits sedan hedenhös men fick inget egentligt ansikte förrän en charmerande man vid namn Ingvar Kamprad tog klivet ut i rampljuset och ställde sig i fören för (vad jag vill kalla) ekonomisterna.

 

Sverige är inte unikt utan många länder har delar där detta ovanliga släkte tycks samlas; i Danmark går de att hitta i Jylland, i Finland finns de i Laihia, i Storbritannien är de i Skottland, i Sverige finns de i Småland och i Norge – där finns det inga. Det heter att kärt barn har många namn, detta gäller också för ekonomisten där namn som: snåljåp, gnidare, snålvarg och, min personliga favorit, girigbuk kan användas för att beskriva en ekonomist.

Anledningen till varför jag kom att snöa in på detta var att jag en dag på mitt arbetspass på riktigt upptäckte någonting på biblioteket. Jag har sett det många gånger men har ändå inte riktigt lagt märke till det. Det är en liten sak men jag tycker ändå att det är lite ballt då det visar på de otroligt breda utbud som folkbiblioteket har där man kan låna/hyra massvis med saker som:

Alltså, en hel radda med saker och då har jag ändå säkert missat att ta med någonting. Hmm….böcker skrev jag väl dit? Jo, och så var det denna sak som jag blev så fascinerad av. Det är ingen stor sak, vare sig bildligt eller bokstavligt, utan bara lite udda och oförväntat – jag talar om att det finns elmätare till utlån! Hur otippat är inte det? Att låna hem en apparat som registrerar och tydligt visar strömförbrukning och kostnad för just dig och dina apparater. För en sann smålänning (som jag själv fortfarande är litegrann) låter det som guld i mitt hörande öra, och, man behöver inte ens köpa apparaten eftersom den finns att låna (gratis) på biblioteket.

Som avslutning vill jag tillägga att en elmätare är ett bra ekonomiskt verktyg samt att den är bra ur miljösynpunkt, där den kan erbjuda en insikt om vilka apparater som faktiskt är energitjuvar (har väl hört talas om en ulv i fårakläder) då det nödvändigtvis inte behöver vara det mest uppenbara. Tanken är väl den att det är enklare att förändra och effektivisera sitt förbrukningsbeteende om man har konkret kunskap om orsak – verkan, en kunskap som i förlängningen kan skapa en tyngre plånbok och en bättre miljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s