Kategorier
Månadens mord

Den våldsamma julen

Jul associeras ofta med frid och ro. Så är det kanske för flertalet svenskar och andra västerlänningar. Man umgås med vänner och bekanta, äter gott, delar julklappar. Samtidigt är det en svår tid för många; ensamhet, fylla, våld inom hemmets väggar.

oakhill
Oakhill, italienska ambassaden på Djurgården
ricci
Alberto Bellardo Ricci

Den svåra brottsligheten tar ingen hänsyn till julfriden. Juldagen 1947 inträffade ett uppmärksammat mord på den italienska beskickningen vid Oakhill på Djurgården i Stockholm. Ambassadören Alberto Bellardi-Ricci blev knivmördad av en förvirrad landsman, gatumusikern Guiseppi Capocci. Denne var intagen på Långbro mentalsjukhus, han led av svåra vaneföreställningar. Han ansåg att Mussolini låg bakom sjukhusplaceringen och ville hämnas, tydligen omedveten om fascismens fall och Mussolinis död flera år tidigare. I Torsten Jungstedts antologi Mord, mördare, med mera (1960) finns ett stycke om dådet, så ock i Börje Heeds Brottsplats Stockholm (2014).

Det organiserade våld som vanligtvis kallas krig tar inte heller helgpaus. Julmånaden 1941 nådde de tyska angriparna nästan fram till Moskvas portar, innan de hejdades av en rysk motoffensiv. Rodric Braithwaite beskriver i Moskva 1941 (2007) de strider kring den sovjetiska huvudstaden som i efterhand kan ses som början till det tyska slutet.

Tre år senare befann sig Wehrmacht på allmän defensiv. Frankrike var befriat och ryssarna stod vid Tysklands östra gränser. Hitlers sista framstöt blev den så kallade Ardenneroffensiven, en desperat aktion som lyckades skapa en kil västerut i de allierade linjerna men som julaftonen 1944 föll sönder. Ett halvår senare kapitulerade tyskarna. Christer Bergström skildrar i Ardennerna 1944-1945 : Hitlers vinteroffensiv (2013) de hårda striderna i ett snötäckt Belgien.

Som en absurd men hoppfull handling vill jag avsluta med den besynnerliga julfriden på västfronten 1914. Julaftonen innebar plötsligt eldupphör och på juldagen gick soldater från bägge sidor ut i No man´s land, skakade hand, bytte souvenirer och spelade till och med – fotboll. I Pehr Thermaenius Julmatchen på västfronten (2014) kan man läsa om dessa märkliga händelser.julmatchen-pa-vastfronten-fotboll-i-ingen-mans-land-1914

Och med det önskar jag god jul.

Håkan Olsson, Stadsbiblioteket i Halmstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s