Kategorier
Ut i världen

Biblioteksbesök i Kina

Av Ulla Desombre

Böcker på hög

I Guangzhou är biblioteket 10 våningar och har en yta på 100 000 kvm. Det är en låg byggnad i den ”nya staden” jämfört med byggnaderna bredvid. Tittar man ner på biblioteket från det närbelägna TV- tornets utsiktsplats på 488 m ser det ut som en mycket liten byggnad.

Väl inne i biblioteket känner man sig liten. Det är rulltrappor upp och ner. Gångbroarna som förbinder de två delarna av byggnaden undviker jag. Det får vara nog att jag överlevt att stå på ett glasgolv och tittat ner från TV tornet.

På åttonde våningen, multiculture library, letar jag förgäves efter böcker på svenska, mest för att leta efter något. Jag hissnar vid anblicken av hur många Ipads som står till förfogande för besökarna. Sedan ser jag utlåningsautomaterna och blir lycklig. Samma (nästan) som här hemma i Halmstad.

Helen, som är mitt sällskap i denna jättestad, förklarar att det är gratis att låna och att alla har tillgång till biblioteket. Hon tycker det är trevligt att jag arbetar på bibliotek och jag tycker det är fantastiskt att jag fick se denna skapelse som får glänsa tillsammans med teater och museum på Guangzhous förmodligen dyraste mark och med Pearl River precis intill. Mer fakta finns på bl.a. Wikipedia.

Det är lätt att tänka på biblioteket hemma i Halmstad som litet i jämförelse. Då ska man räkna med antal invånare per biblioteks kvm och vårt bibliotek blir jättestort. I Guangzhou är det öppet 9-21 alla dagar utom onsdagar då det helt stängt. På Stadsbiblioteket i Halmstad är det från årsskiftet öppet varje vardag från klockan 08.00 med möjligheter att låna, läsa, söka, surfa, mötas, fika eller” bara vara” i vårt fina bibliotek. Kl. 10.00 och framåt bemannas informationspunkterna.

På nätet hittar jag en artikel i Vagabond om Världens häftigaste bibliotek. Guangzhou hör inte till dem men det är en trevlig artikel för de som vill ”biblioteksturista”. Själv lägger jag till Mexikos Universitetsbibliotek, Mexiko City på drömlistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s