Kategorier
Från bibliotekens gömmor Konstkollen Lokalt! Ut i världen

Pompeji eller Ett bokmysterium

Av Ingrid Lönegren

Vesuvius och Pompeji

I stadsbibliotekets magasin finns en mycket gammal, mycket dyrbar, mycket ovanlig och framför allt STOR bok – den mäter inte mindre än 93×70 cm. Boken, eller snarare bildverket, är tryckt i Neapel 1808, och består av ett 60-tal kopparstick föreställande väggdekorationer och mosaiker i det antika Pompeji.Den finns bara i några få exemplar, bl. a. i British Library (Englands nationalbibliotek) och i Biblioteca Nationale Centrale i Florens.

När Antikrundan besökte Halmstad värderades verket till en ansenlig summa. I boken står vackert textat: ”Till pappa på 60-årsdagen från Örjan och Anders”. Den har också ett exlibris märkt ”F. W.”. Vem är denne pappa som förärades en så dyrbar och exklusiv bok? En professor i antikens historia? En Italien-nörd? En specialist på Pompeji? En konstintresserad bokfantast? Och när inföll 60-årsdagen? Vilka är sönerna?  Och hur har den hamnat på stadsbiblioteket i Halmstad?

Min gissning är att den är en gåva av någon av sönerna, eller deras efterkommande, som tyckt att den passade bättre i ett bibliotek än som ”coffee-table-bok”. Ja, frågetecknen är många och hittills obesvarade. Har du nu blivit nyfiken och vill titta i den märkliga boken, så har biblioteket i Florens lagt ut en digital version – enklare att bläddra i än i den fysiska boken!

http://pompei.sns.it/prado_front_end/index.php?page=VB&id=23&book_id=7035

Om Pompeji, staden vid Vesuvius fot, som lades i aska under ett vulkanutbrott 24 augusti 79 e. Kr., och som sedan grävts ut med början på 1860-talet, finns mycken läsning för den intresserade. Här några exempel: Hans Furuhagen har skrivit tre böcker, den nyaste Pompeji bakom ruinerna (2004). En detaljfylld historik och ”guide” till staden är Mary Beards Pompeji : livet i en romersk stad (2010). Maja Lundgrens mustiga kollektivroman Pompeji (2001) blåser liv i gestalterna och livet i staden, med humor och fantasi, till bakgrund av den annalkande katastrofen.


Och missa föralldel inte att besöka detta unika världsarv när du turistar i Italien! Ett världsarv som nu är i fara p.g.a. bristande underhåll, rasrisker och alltför få vakter i förhållande till den stora turistströmmen.

Ett svar på ”Pompeji eller Ett bokmysterium”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s