Kategorier
Aktuellt

Facebook fyller 10 år

Av Jeanette Malm

facebook
Facebook-logga

6 februari 2004 föddes idén om Facebook på Harvard i USA. Skaparen heter Mark Zuckerberg och var då 19 år. Från att ha varit en intern sida för studenter, har det idag blivit en del av vardagen för 1,1 miljard människor över hela världen.

Hemligheten med Facebooks framgång är nog lättheten i att dela information, oavsett om det handlar om nya hundvalpen eller politiskt missnöje i Egypten. Det är inte svårt att förstå att diktaturer som Kina begränsar åtkomsten till sociala medier för sina medborgare. Den arabiska våren hade med säkerhet inte gått så snabbt, om inte Facebook och Twitter använts för att ena och organisera motståndet.

På Facebook kan man hitta likar oavsett hur udda intresse man har. Det finns grupper om allt från julmustens vänner till stödgrupper för cancerpatienter. Här kommer ett axplock:

  • UMF (Underbetald, Missnöjd, Förbannad) sida där en stor andel av Sveriges poliser är medlemmar och där de luftade sina privata åsikter. De fick lära sig den hårda vägen att inget som skrivs på internet är hemligt, även om det är i en ”sluten grupp”.
  • Du vet att du är från Halmstad om… Sluten grupp där bilder från förr diskuteras. Hög nostalgifaktor.
  • Vi som vill ha Magnum Double tillbaks. Aktionsgrupp som när den fått 16 000 medlemmar fick GB-glass att återinföra glassmärket.
  • Naturskyddsföreningen. En informationsfilm om hur odlingen av jätteräkor utarmade miljön fick stor spridning på Facebook och ledde ganska snart till att de stora livsmedelskedjorna i Sverige slutade med försäljning av scampi och jätteräkor.

Nu tror vissa att glansdagarna är över, det spås att merparten av användarna kommer att lämna Facebook för nya sajter. Till dess säger vi  – grattis på födelsedagen!

PS. Du gillar väl oss: https://www.facebook.com/halmstadbibliotek

PPS. Vill du läsa om Mark Zuckerberg och Facebook, kolla här: träfflista biblioteken / DS.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s