Kategorier
Aktuellt Mot strömmen Om jag var din hemmafru Vetenskaper

Matfrihet

Av Eva W, Stadsbiblioteket

Måttband, frukt och hantlar

Boken ”Matfrihet – bli fri från känsloätning och matångest med intiutivt ätande” av My Westerdahl kom ut 2023 och du hittar den på hylla Vmb.

I boken presenteras ett något annorlunda förhållningssätt till hälsa och mat än vad som vanligtvis brukar presenteras i böckerna på just hylla Vmb (Vmb står för Dietik enligt klassificieringssystemet SAB, vilket är det system som Biblioteken i Halmstad använder sig av när vi delar in böcker i olika ämnen). På denna hylla hittar vi vanligtvis diverse böcker som alla presenterar den rätta dieten eller kostprogrammet för att få den perfekta kroppen eller vikten vilket i sen tur då ”självklart” leder till det ultimata måendet, psykiskt som fysiskt! Och självklart kommer du kunna följa och leva efter det nya revolutionerande programmet resten av livet. I bok efter bok, program efter program, diet efter diet. Intressant då att det behövs så många olika ”slutgiltiga” dieter. Och att det hela tiden kommer nya…

I ”Matfrihet” förkastas all typ av diettänkande och vi presenteras för en modell som kallas Intuitivt ätande. (Ja, paradoxalt nog så är det ju ändå en sorts program eller idé som du behöver ta ställning till, men det baseras på andra grunder än vanliga så kallade dieter och målet är inte viktminskning för välmående – hör och häpna!)

Intuitivt ätande är en forskningsbaserad (ja, så heter det såklart alltid. Men forskningsbaserat är det.) modell vilkens principer utarbetats av två dietister. Det går i grova drag ut på att ”sluta fred med maten” och att lyssna in kroppens behov. Det vill säga, det finns inget förbjudet livsmedel och heller inte något livsmedel som är mer värt och bättre än något annat och om du känner efter, utan olika matregler eller matångest, vad du just din kropp behöver för stunden så kommer du må så mycket bättre, både fysiskt och psykiskt! Kroppens funktioner och behov är så otroligt mycket mer komplexa än att det skulle vara så enkelt som att bara leva efter vissa kostregler för att täcka in allt din kropp behöver. Och storlek på kroppen är det så mycket mer som bestämmer än vad du med ren rå viljestyrka kan styra över. Tankar, bakgrundshistorier samt forskning kring detta presenterar My Westerdahl i bokens olika kapitel. Eller steg som hon kallar det. Vill man uppnå det som My kallar Matfrihet så menar hon att de steg som presenteras i boken är nödvändiga att gå igenom: Sluta banta, Ät på dina hungersignaler, Regelfritt ätande, Njutningsprincipen samt Kärleksful wellness.

Jag tycker att ”Matfrihet” är en väldigt intressant bok och det är roligt att på bibliotekets hylla för Dietik kunna presentera någonting annorlunda och en bok som lyfter idén (och forskningen…) att bantning av olika slag inte är något som håller i längden (snarare tvärtom) utan som istället presenterar ett mer balanserat förhållningssätt till mat och till kroppar i olika storlekar. Jag inser dock att det, vilket kanske i och för sig är underförstått, är idéer som är lättare att ta till sig och förstå om man är en tjock person som tillbringat större delen av sitt liv med att jojobanta och skambelägga olika typer av mat. Men tänker att boken ändå kan presentera viktiga poänger angående tänkande kring olika förbud och ångest kring mat som säkert även naturligt smala personer lever med med tanke på hur den smala kroppen är ett rådande ”hälsosamt” och estetiskt ideal. Sen är ju författaren en så kallad influencer, med många följare på Instagram, som lever på att sälja sitt program och behöver marknadsföra det. Men om man lägger det åt sidan så tänker jag att det går att se förbi den kommersiella faktorn och att syftet med boken är gott – i dubbel bemärkelse 😉.

Lämna en kommentar