Kategorier
Aktuellt

(Mar)Drömmen om Tom Walter

Kvinna och man håller varsitt hjärta.

Av: Frida Werner, Stadsbiblioteket

I ”Drömmen om Tom Walter” presenterar journalisterna Beata Hansson och Anna-Sara Fire oss för pensionären Iris (fingerat namn) vars liv, inom loppet av några månader, gick från en stabil trygg vardag till ett liv som fattigpensionär efter att idén om den amerikanske soldaten Tom Walter drabbade henne. Hon blev romansbedragen och för att skapa en förståelse till varför en sådan här sak kan hända och fortsätter hända så många människor fattar journalisterna tag i läsarens hand och drar med oss ner in i romansbedrägeriets kaninhål, till platsen där Iris ensam tillbringade en stor del av sin vakna tid. Ensam tillsammans med sin gärningsman. Det här är berättelsen om en kvinna som gav bort en miljon kronor till en vilt främmande man hon träffat på Facebook.

Romansbedrägerier är ett svårlöst brott som inte har ett gemensamt modus operandi. Alla och i alla åldrar och livssituationer kan falla offer för en romansbedragare. Enligt brottsofferjourens hemsida är bedrägerier ett av de vanligaste brotten i Sverige och att bli bedragen ger ofta starka skam- och ensamhetskänslor hos offret. Man kan känna sig dömd av omgivningen, för hur kunde man lite på någon när man ”borde ha vetat bättre”?

I Drömmen om Tom Walter, har författarna valt att uppmärksamma ett case, som läsaren får ta del av från början till slut. Genom en kombination av undersökande journalistik djupdyker författarna ner i en verklig berättelse om en äldre kvinna som blev lurad att skicka en miljon kronor till en främmande man i ett land långt borta.

En man hon aldrig hade träffat …

Iris är änka sedan många år tillbaka. Hon har nyligen sålt sin bostadsrätt och för vinsten ska hon leva ett gott och behagligt liv som pensionär. Men detta kommer att ändras dagen då den amerikanska militären Tom Walter kontaktar henne på Facebook. Han uppvaktar henne intensivt på ett sätt hon aldrig blivit uppvaktad förut. Iris förälskar sig stenhårt och okritiskt i den fejkade tappra soldaten som säger sig kriga för människors frihet i Afghanistan.

Iris blir lurad på allt hon äger och i boken synliggör författarna romanstragediernas strategier och försöker förstå vad det är som händer. Berättelsen om Iris varvas med intervjuer med forskare, poliser, psykologer, äldreforskare och andra personer. Resultatet är en bok om längtan och skam, om att bli äldre, om sociala medier, och framför allt om den upplevda ensamheten. Ensamhet som i sig inte behöver vara negativ utan till och med nödvändig för vissa, men den upplevda ensamheten, den är farligare och det är i den känslan som en romansbedragare har sin chans.

Även om boken har tungt ämne är den lättläst. Den är gripande och det finns stor empati hos både författare och intervjupersoner. Iris fall hade enkelt kunnat viftas bort med ett, ”hur dum får man vara?”, men i boken bygger författarna upp en förståelse för hur avancerat och strategiskt en romansbedragare jobbar. Det är ett helt narrativ av nät som förövaren bygger och som den fångar sitt offer i, och det finns så många komplikationer till det här brottet; det är skammen som gör att man inte vågar berätta, relationen till anhöriga kan skadas, ekonomin som troligtvis aldrig repar sig igen, ensamheten som blir större och känslan av övergrepp. Visst, Iris har inte blivit utsatt för ett fysiskt övergrepp, men Tom Walters sociala manipulation har utsatt hennes hjärna och hennes själ för både misshandel och våldtäkt. När insikten om att hon har blivit lurad kommer farande som ett skenande tåg förvandlas drömmen om den perfekta mannen snabbt till Mardrömmen om Tom Walter.

Hur ska man undvika att bli lurad? Detta går inte att svara på hundra procent, men det som poliser, psykologer och källkritiker verkar vara överens om är: Verkar någonting vara för bra för att vara sant, så är det troligen inte sant.

Lämna en kommentar