Kategorier
Aktuellt

I en annan klass

Av Klara S-G

Klassrum

I en annan klass handlar om klasser i två bemärkelser. Det handlar om skolklasser i två olika städer i södra Skåne. Det handlar också om samhällsklasser, om utanförskap och olika förutsättningar.

Emma Leijsne har under tre år följt två klasser på mellanstadiet i skolorna med de påhittade namnen ”Claraskolan” i Lund och ”Gustavsborgsskolan” i Malmö. Det som skiljer barnen åt i de olika skolorna är föräldrarnas utbildningsnivå. Eleverna i den ena skolklassen har högutbildade föräldrar, i den andra har dem lågutbildade. Under de tre åren som hon följer dem intervjuar hon elever, lärare, elevassistenter och föräldrar. Detta är för att komma underfund med ”har barnen samma förutsättningar att lyckas i skolan och i livet?”

Det korta svaret på den frågan är ”nej”. Det längre svaret på frågan är att barnen med högutbildade föräldrar går på en skola i ett välfungerande område där lärarkåren är stabil, de har föräldrar som kan hjälpa dem med läxorna, de har råd med sina fritidsintressen och de har egna rum för studier. Barnen med lågutbildade föräldrar går i skolor där det ständigt är en ruljangs på lärarkåren, där föräldrarna inte alltid kan hjälpa med läxorna, där barnen delar rum med sina syskon och där det sker skjutningar i skolans område.

Detta leder till stora klyftor i skolresultaten och de resultaten avgör barnens framtid. Barnen med bättre förutsättningar får redan som små en bra start med språkutveckling och hjälp hemifrån medan de andra barnen hamnar efter. Leijsne pekar också på forskningen som visar att pojkar med sämre skolresultat har stor risk att hamna i kriminella kretsar.

Medan jag läser boken slås jag av att barn är barn och barn har oftast samma fritidsintressen och drömmar. Både klasserna älskar att dansa tillsammans och det är populärt att välja på elevens val på skolorna. De gillar att spela basket eller fotboll efter skolan och populäraste leken på skolgården är ”dunkgömme”. Dock lever de i helt olika världar, trots att båda klasserna bor i Sverige.

Det är en noga genomförd och intressant reportagebok om klyftorna i vårt samhälle. Segregationen i vårt samhälle som blivit större och skolans roll som klassutjämnande har blivit mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s