Kategorier
Aktuellt Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar Ut i världen

Putins väg mot envälde

Av Håkan Olsson

Brickor med Putins namn

Detta är den tämligen dystra berättelsen om hur Putin, en anonym f d KGB-man, förvandlas till tsar Wladimir I. Putins krets : maktkampen om det moderna Ryssland, utgiven på Bonniers förlag, är skriven av den engelska journalisten Catherine Belton, tidigare Financial Times Moskvakorrespondent 2007-2013. Boken valdes till årets bok 2020 av bla tidskrifterna The Economist och New Statesman.

Via ett otal källor, både inifrån och utifrån, kartlägger hon Putins väg till den absoluta makten. Den engelska undertiteln är mer klarläggande: ”How the KGB took back Russia and then took on the west”. Grundnarrativet i boken är KGBs revansch efter Sovjetunionens sönderfall. När stormakten föll ihop slussades stora mängder partipengar ur landet, via s k vänföretag. De ekonomiska transaktionerna är ibland svåra att följa men slutsatsen är att medel placerades i skatteparadis, ofta i samarbete med den organiserade brottsligheten.

Under Jeltstinåren roffade ett antal oligarker (Chodorovskij, Beresovskij m fl) åt sig stora delar av den ryska produktionen, inte minst i energisektorn. Ryssland blev ett eldorado för ren rövarkapitalism, medan vanliga ryssar knappt hade mat för dagen. Den förre presidenten kan beskyllas för mycket men valen var något så när fria och framför allt fanns det oberoende medier och yttrandefriheten respekterades. När Putin valdes till president 2000 skruvades snart tumskruvarna åt. Oligarker fängslades eller tystades. När väst trodde att kapitalströmmarna till Ryssland skulle inlemma landet i den av lagarna reglerade marknadsekonomin trodde man uppenbarligen fel. Ryssland gick i alltmer auktoritär riktning utan att väst varken kunde eller ville förstå. När Medvedev ersatte Putin 2008 såg exempelvis Obama detta som ett tecken att Moskva gick mot en liberalisering. Men bakom ruvade Putin, på väg mot en ny åtta-årsperiod.

Vladimir Putin

Västmakternas naivitet är slående, efter annekteringen av Krim, och de därpå följande sanktionerna, har Putins imperialistiska ambitioner blivit allt tydligare. Ryssarna bedriver hybridkrig mot väst, pumpar in pengar i europeiska högerextrema partier, ibland också vänster-dito, ex. Syriza i Grekland, med syfte att destabilisera EU. Efter brexit skålades det vilt i Kreml, centrala London är f ö indränkt i ryska, ofta tvättade, pengar.

Belton undersöker också Trumps Rysslandskopplingar, redan på 90-talet fick Donald låna av ryssarna när hans företag var nära konkurs. Att hållhakar, om än inte olagliga, finns är uppenbart.

Ett avlutande citat: ”Rättssystemet var inget rättssystem, utan en förlängning av Kreml. Samma sak med parlamentet och oligarkin. Putins KGB-män kontrollerade allt. Det var ett fantomsystem med fantomrättigheter, både för företag och privatpersoner. Vem som helst som retade upp Kreml kunde fängslas vilken sekund som helst genom uppdiktade eller överdrivna anklagelser. Egendomsrätten villkorades av troheten till Kreml.”

Men hur kommer det att gå? Så länge ryssarnas kylskåp är fyllda så… men sen? Hur uppmuntra innovationer och företagsamhet i ett närmast feodalt system (Belton använder genomgående termen statskapitalism), där rätten är synonym med den nakna makten? Vi får väl se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s