Kategorier
Aktuellt Kulturkvarten Naturrutan

På naturens axlar

Av Klara G-S

Bevarandebiologen Anne Sverdrup-Thygeson har kommit med en ny bok efter den internationella succén med Insekternas planet.

På naturens axlar – hur tio miljoner arter räddar ditt liv handlar om vår biologiska mångfald och att vi lever mer sammanflätat med naturen än vi tror och hur vi människor har tagit vara på naturens tillgångar för vår vetenskapliga utveckling.

Visste du till exempel att getingar hjälper oss i tillverkningen av vin?

Eller att vattenrkroksmossan renar vattendrag från arsenik? Eller att mangroveskogar skyddar mot översvämningar och flodvågor? Eller att termiter, som andra länder vill utrota, är en viktig del i att göra jorden fuktig i torra områden? Eller att soldater i andra världskriget hade självlysande svampar som ljus i skyttegravarna när de skrev brev hem?

Jag hade kunnat fylla hela den här bloggen med olika exempel hur naturen hjälper oss och hur vi haft nytta av den. Skulle du komma fram till mig på stan och frågat hade jag med tindrande ögon berättat om hur idegranar producerar cancermedicin.

Jag tog upp den här boken om biologisk mångfald och började läsa, ångestfylld över vad jag skulle få reda på. Mitt inre spelade upp bilder på isbjörnar på smala isblock, sköldpaddor som fastnat i plastomslag och fåglar med oljespill i ögonen- orkar jag läsa om detta? Kommer jag förlora hoppet?

Men icke. Det här är en bok med hopp. Det är en bok där du tappar hakan varje kapitel. En bok med fram för allt Anne Sverdrup-Thygesons fantastiska, roliga språk och finurliga anekdoter.

En liten klump i halsen kommer dock efteråt, när jag får smälta det jag har läst. Hoppet lever vidare, men frustrationen för mänskligheten växer.  Det finns nämligen många exempel på att naturen hade rätt från början, vi har bara inte förstått det. Träden hjälper mot översvämningar och faktiskt, mot värmeböljor. Men vi asfalterar våra vägar och tar bort träden från stadskärnan medan översvämningarna blir kraftigare och temperaturen stiger. I Hawaii har människan planterat en ny skog, med träd, växter och fåglar som inte är infödda. Vad förlorade vi i den förändringen? En växt som botar cancer? Det får vi aldrig veta. Naturen hade ett skyddsnät och ett fungerande ekosystem, men vi valde andra lösningar vars konsekvenser har hunnit ikapp oss.

Budskapet som avlutar boken är att vi måste börja jobba med naturen, inte mot den, för att försäkra vår framtid på jorden. (Alternativt hålla tummarna för fortsatt liv på Mars)

Fortsatt läsning:

Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson

Annes första bok som handlar om insekterna och varför vi inte kan leva utan dem.

Den uppfinningsrika planeten: Biomimikry och naturens lösningar på vår tid av Fredrik Moberg.

Handlar om hur biologer och ingenjörer kan jobba med naturen genom att härma naturens egna lösningar, därav namnet “biomimkry”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s