Av Jeanette Malm

I Sverige ges det ut en kokbok varje dag, året runt. Detta gör oss världsledande i förhållande till folkmängd.
På Stadsbiblioteket är en av våra största avdelningar Qcaa där kokböckerna är placerade. Vi köper självklart inte in allt som ges ut, men jag kan ändå lova att det finns ett riktigt smörgåsbord av böcker att välja bland.
Kokböcker har ofta ganska roliga, ordvitsande titlar. Vad sägs om Sven Melanders Upp i vikt kvickt? Eller My fryday som enbart har recept på friterad mat. Bönbok av Caroline Hofberg är späckad med recept på – tadaa! – bönor. Andra favorittitlar: Alla hönsen hemma och färska ägg på köket, Riktiga män äter sallad, Inte utan min långpanna eller Skåpmat. Det påminner mig om alla de frisersalonger med namn som anspelar på yrket: Saxofönen, Saxcess, Hår och häpna och annat spexigt.

En annan trend är att kort och gott namnge boken efter vad den handlar om: Rötter & knölar, Färs, Gröt & müsli.
Oavsett titel på boken så är alla böcker jag nämnt riktigt inspirerande och med lockande bilder. Man behöver inte vara matlagare för att gilla kokböcker, men det är stor sannolikhet att du får lust att pröva något nytt, eller vad sägs om den här rätten ur My fryday: Jalapenõpoppers som är ostfylld jalapenopeppar, panerad och friteterad. Mums.