Av Jeanette Malm

Handen på hjärtat – visst har det blivit lite för mycket av det goda under helgerna som gått? När dessutom vädret växlar mellan hällregn och skurar är det inte lätt att masa sig ur soffan för en motionsrunda.
Vilken tur då att bibliotekens hyllplan bågnar under tyngden av böcker som handlar om att äta rätt!
Jamie Oliver är nyfrälst på ämnet nyttig mat, eller functional food som det numera kallas. Hans senaste bok heter Jamies supermat : recept för en piggare och friskare vardag och är oumbärlig för dig som har viljan men inte kunskapen om hur man äter rätt. Boken innehåller nästan 100 recept, fördelade på frukost, lunch och middag och en massa mellanmål därtill. Stort plus för att väldigt många recept är vegetariska, litet minus för att det är ganska många ingredienser i varje rätt som man (eller åtminstone jag) inte alltid har hemma. Men med en god planering och inköpslista är det problemet löst.
Här hittat du andra kokböcker med det säljande ordet ”super” i titeln:
Superhälsa! : friskare, fräschare livsstil med recept från LA
Superlicious! : balans och toppform inifrån och ut
Superhälsa – med naturlig mat : [60 nyttiga ingredienser och 120 recept för din hälsa]
Powerfood i praktiken : 22 supernyttiga råvaror – och 66 recept som tar fram det bästa i dem
Supersallader : 260 goda, nyttiga och snabblagade sallader
Superkålen : nyttigt, gott, enkelt
Kickstarta med superfoods : sundare viktminskning, enkelt och gott