Kategorier
Mot strömmen

Brev

Av Jeanette Malm

Brevlådor

Hur ska det går för framtida forskare? Vi har ett överflöd av information och vet allt och lite till om varandras liv men nästan inget bevaras längre i tryckt form. Facebook, Instagram, Twitter, bloggar… Allt är digitalt. Annat var det förr i tiden. Det sägs att August Strindberg skrev 5 brev dagligen! Mycket av det vi vet om hans och andra personers liv är hämtat just från brevväxlingen.

Maja Hagermans Augustprisnominerade bok Käraste Herman! är ett resultat av de tusentals brev som finns bevarade och som visar hur Herman Lundborg, chef för Rasbiologiska institutet, manipulerade andra att säga det han själv inte kunde yttra. Maja var nyligen gäst i Bibliotekspodden. Lyssna gärna på avsnittet, där vi pratar om detta och mycket annat.

Det finns en mängd böcker att låna på biblioteket som bygger på brevväxling mellan kända personer.
Ett litet axplock:
Broder Ville, Käre snälle Sven : 26 växlade brev mellan Vilhelm Moberg och Sven Delblanc. Titeln är bara så underbar!

Eric Ericson: Korrespondens. Ingen ”äkta” brevväxling, men väl en mycket rolig bok där författaren skickar skruvade förslag till svenska myndigheter, och hur dessa mycket allvarligt svarar på frågor av typen ”Hej! Jag heter Eric Ericson och jag har många tama djur som gillar att vara på scen. Den 4 januari kommer jag till er teater för att uppträda med mina djur. Djuren och jag kommer att röra oss till musik på scen. Jag kommer även läsa upp olika dikter som handlar om mina djur. Jag kommer att stanna 3-4 dagar. Jag och djuren kommer att ha med eget foder, men vi behöver ett utrymme att sova på. Det är också viktigt att ni meddelar samtliga på teatern så ingen allergiker får problem, många i dag har problem med djur. Vi ses snart / Varma hälsningar Eric Ericson.”

P. S. tobak! : Gunnar Södermans brev från den tröstlösa fronten 1939-1941. Brev från en soldat i finska vinterkriget som beskriver fasorna men också vardagen i ett pågående krig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s