Kategorier
Musikbruset

Boberg och Presley eller Historien om en psalm

Av Håkan Olsson

Teckning av Elvis Presley

Mönsterås är en mindre kommun, belägen vid den småländska östkusten, mellan Kalmar och Oskarshamn. Härifrån stammar Carl Boberg, mannen bakom en av världens mest spridda andliga sånger. Boberg skrev texten 1885 till en svensk folkmelodi och sången heter, som ni naturligtvis redan listat ut, O store Gud. 1907 översattes den till tyska och har sedan spritts över hela klotet. Den fick förnyad popularitet när Elvis Presley sjöng in den i mitten av 60-talet, på engelska How great thou art. Mönsterås har ett tämligen nytt folkbibliotek, i tidningsrummet hittar man en utställning kring psalmen och dess segertåg över världen, på en stor världskarta markerar små prickar till vilka språk den är översatt. Ingen kontinent saknar nålar! Det finns ett O store Gud-sällskap och givetvis köpte jag en CD med inspelningar av sången i biblioteksreceptionen.

Ett par goda vänner har sommarhus i Timmernabben som ligger i den södra delen av kommunen. De har berättat att det fanns ett O store Gud-museum inhyst i ett av stadens äldsta hus, delar av den utställningen finns nu i biblioteket. Vi gick och tittade på huset som numer inhyser en affär och kvar stod den gamla orgeln på vilken Boberg lär ha spelat.

Landet är fullt av märkliga museer. I boken Från karamell till kannibal : en bok om museer du inte trodde fanns (1997) finns gott om besynnerliga museitips. Elvis lär för övrigt inte ha trott att sången var svensk, Johnny Cash var övertygad om att den var amerikansk. De hade fel, den är från Mönsterås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s