Kategorier
Aktuellt

Ursäkta, är det du eller jag som låter?

Av Frida Werner

Det var tjugo år sedan som Hassan, radioprogrammet med världens lurigaste humor, kom som en virvelvind rakt in i de svenska tonårsrummen. Själv var jag kanske lite för ung när detta sändes men jag har en äldre syster och en av fördelarna med äldre syskon var att man får lära sig saker som man kanske egentligen var aningen för liten för. Vilket resulterade att jag i förtid fick bra koll på vad de äldre tonåringarna gillade genom att jag, i maskopi med min bror, såg det nästan som ett konststycke att lyckas ta oss in till vår systers välbevakade tonårsrum och knycka hennes saker, där det mest åtråvärda stöldgodset var en dagbok och hennes kassettband med inspelade Hassanprogram.

Detta är preskriberat nu då det var 20 år sedan Hassangänget var aktiva. Detta 20-årsjubileum har man valt att fira med att ge ut två specialutgåvor, kombinerat bok och skiva. En volym utgavs 2013 och en 2014, ska tilläggas att böckerna är exakt likadana men skivorna är olika. Boken är tunn och liten och går fort att läsa igenom. Den erbjuder trevlig läsning om hur utstakade livsbanor, av en slump, kan krokna till och leda in på andra alternativa vägar. I Hassangänget gällde detta framförallt Kristian Luuk som gick på Handelshögskolan och skulle bli finansman, och Fredrik Lindström som var språkvetare och säkert inte hade busringningar i radio som framtidsvision.

hassan---samlat-guld-vol-2

I boken berättas det om hur gänget hittade varandra genom hörsägner och rykten. För Sveriges Radio och P3, som programmet sändes i, var början på 90-talet speciellt på så vis att man för första gången skulle börja rikta in sig speciellt på ungdomar. När man läser boken anar man den nydanande andan som fanns, vilka problem och möjligheter man mötte, en spännande kompott som lämnade mersmak. Jag hade hemskt gärna läst mer men boken är tunn och man får nog snarare se den som bonusmaterial och som ett trevligt omslag för den skiva som finns inuti – och den – den är verkligen guld!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s