Kategorier
Konstkollen Ut i världen

Leksaker för stora barn

Av Jeanette Malm

Legobitar

Skillnaden mellan vuxna och barn sägs (en av dem, åtminstone) vara priset på deras leksaker.

Om detta stämmer eller inte vet jag ej, men ett belägg för att det är sant har jag hittat. Lego har en serie som jag tror få barn är intresserade av, men som jag själv blev nästan lite sugen på att köpa. Jag pratar om Lego Architecture, där vi hittar världens mest berömda byggnader i klossform. Vad sägs om att bygga dig ett eget Guggenheim-museum, eller Forum Romanum? Eller varför inte operahuset i Sydney? Taj Mahal-byggsatsen innehåller 5 922 legobitar!

Priset på modellerna är rätt högt, upp till 3000 kronor men å andra sidan kan man ju använda dem om och om igen. Vill man inte punga ut med så mycket och redan har en massa Lego hemma finns det hjälp i den här boken Kända byggnader : idéer för Lego®-byggen. Här hittar du kända landmärken från stora städer; Fontana di Trevi i Rom eller Konserthuset i Stockholm, Sagrada di Familia Barcelona eller Golden Gate i San Francisco. I uppföljaren Världens underverk i Lego hittar du beskrivningar till Egyptens pyramider och de andra underverken, men också en del nya.

Dyker man ner i Lego-fakta finns det mycket att fascineras av. Varje person på jorden äger i genomsnitt 86 legobitar! Lego är idag världens största leksaksföretag, efter att ha varit i en rejäl svacka runt millennieskiftet. Kopplingen till filmbranschen genom legobyggsatser av Star Wars eller Harry Potter är en del av framgångskonceptet.

Visste du att namnet Lego kommer från ”leg godt”? Detta och väldigt mycket annat lär man sig i biografin över Legos grundare, en fattig snickare och ensamstående fyrabarnspappa. Boken heter Lego och Godtfred Kirk Christiansen och finns att låna på Stadsbiblioteket.

Välkommen hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s