Kategorier
Aktuellt Mot strömmen Om jag var din hemmafru

Ebb i kassan?

Av Jeanette Malm

Då kanske du ska göra som ett antal personer de senaste åren – avstå från alla inköp utom de nödvändigaste under ett helt år och sedan skriva en bok om vedermödorna.

shopstop

Brodrej: Shopstop – rapport från ett celibat

Levine: Not buying it – my year without shopping

Gramming: Köp inte den här boken

Jag har läst böckerna och är mer eller mindre imponerad av hur man lyckats. Någon är väldigt konsekvent och tillåter sig inte köpa nya nylonstrumpor när sista paret gått sönder, en annan tycker att presenter faller under nödvändighetskontot och köper dyra designsaker att ge bort.

Klart är att det får mig att reflektera över mina inköpsvanor. Allt oftare ställer jag mig frågan innan jag går till kassan: behöver jag det här? Ofta är svaret nej, och lika ofta handlar jag ändå men ibland lyckas jag stå emot.

Är ett köpfritt år lite väl radikalt kan man alltid delta i En köpfri dag som är en internationell kampanj. Syftet är att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster och visa på alternativ.

Konceptet är enkelt. Att delta i En Köpfri Dag innebär att du låter bli att handla något under dygnets 24 timmar under en dag i november. Du kan även visa att du deltar genom att anmäla dig till evenemanget på Facebook.

Att delta i En Köpfri Dag är en symbolisk handling, men det ger effekt då du kommer att känna av hur svårt/lätt det är för just dig att avstå. Det får dig förhoppningsvis även att tänka till kring konsumtionssamhällets effekter, och bidrar på sikt till en ökad medvetenhet om din konsumtion och konsumentmakt.

björk

Lyckliga i alla sina dagar – om pengars och människors värde av Nina Björk är en bok där författaren på djupet anlyserar vårt behov av ständigt nya saker. Minns ni debatten när den kom? ”Skitdrömmar” kallade Björk det priviligerade västs ständiga driv efter nytt kök och nya prylar. Hon vill få oss att se det verkligt viktiga i livet, och det hittar vi inte i shoppinggallerian. En bok med många aha-upplevelser; egentligen har jag väl fattat att ökad tillväxt är en omöjlighet i längden men Nina Björk skriver med ett så direkt tilltal att jag fattar att det upp till mig att ändra just mina vanor. Hoppas att fler läser och reflekterar. Kanske ett ämne för en läsecirkel på biblioteket?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s