Kategorier
Naturrutan Vetenskaper

Vad är det i luften som surrar?

Av Jeanette Malm

Pollinerande bi

Det har varit mycket i media om humlor och bin på senare tid. Senast var dokumentären Bieffekten på SVT (kan ses fram till slutet av juni http://www.svt.se/naturfilm/humlor-och-bin-viktigare-an-du-tror

Bin är bokstavligt talat livsviktiga för oss människor. Utan pollinering > ingen gröda > ingen livsmedelsproduktion.

Nu verkar bina ha tröttnat på människorna. Massdöd rapporteras titt som tätt, och beror bland annat på att vi försöker industrialisera pollineringen i fabriker istället för att låta naturen har sin, inte lika snabba, gång. En annan orsak till minskningen är att odlingslandskapet förändrats. Monokulturer tar över det tidigare fanns ängar och betesmarker med varierad flora.

I Sverige måste vi importera honung eftersom den lokalt producerade inte räcker till. Men misströsta inte! Alla som har en trädgård kan skaffa ett eget bisamhälle. Man kombinerar nytta med nöje, bina ger honung, vax och kitt och i gengäld pollinerar de växter i närmiljön som ger en rikare blomning.

Sveriges biodlare efterlyser fler hobbybiodlare. På deras hemsida får du bra komigångråd.

I Allt möjligt om bin får vi handfasta tips om skötsel varvat med iakttagelser av binas liv. Bin är oerhört fascinerande varelser. De har en strikt rangordning i sina kupor, de städar och håller snyggt och kommunicerar med varandra med hjälp av avancerad koreografi.

Binas visdom – naturlig biodling på gammaldags vis med biodynamiska metoder är som titeln säger, en handbok i biodling som bygger på antroposofen Rudolf Steiners tankar från tidigt 1900-tal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s