Kategorier
Mot strömmen Naturrutan Ut i världen

Under ytan

Av Frida Werner

En dröm som jag har och som står uppskriven på min ”bucket list”* är att lära mig dyka. Tyvärr kommer det troligtvis fortsätta att vara just det, en dröm. Detta eftersom jag saknar simultankapacitet till att kombinera snorkel, cyklop och grodfötter. Mina ynkliga försök till dykarkarriär brukar sluta med samma resultat: panik, saltsmak i munnen, en tredjedel av havet i magsäcken och trasiga grodfötter.

För mig är dykningens lockelse inte dykandet i sig, utan tjusningen är de fantastiska platser som ligger på havets botten, som bara väntar och skriker efter att få återupptäckas. Ibland (eller ganska ofta) låter jag min vilda fantasi skena iväg, att likt en marinarkeolog, ta sig till platser som inte har skådats av någon människa på tusentals år. Vilken episk upplevelse skulle inte det vara? Kanske, om man har tur, dyker man på Platons fiktiva stad Atlantis.

En undervattensstad som fick min fantasi i rullning och som sägs vara en av de mest spektakulära i världen är en stad i Kina vid namn Shi Cheng (även kallat för Lion City). Staden ligger på Qiandaosjöns botten och ska vara byggd någon gång under åren 25-200.

En annan plats under vatten och som man har planer på att tillgängliggöra för dykturister är ett sjunket palats som ligger strax utanför Alexandria, vilket ska ha byggts för över 1500 år sedan. Fynden som arkeologer har gjort därifrån indikerar på att detta kan vara den mytomspunna Kleopatras palats.

Marinarkeologi är ett snävt område men några fynd i ämnet kan man göra på biblioteket:

Marinarkeologi : dykaren – arkeologen – fyndenCatharina Ingelman-Sundberg

Bland hajar, karlar och vrak Catharina Ingelman-Sund

Encyclopaedia of underwater and maritime archaeology James P. Delgado (red.)

Eller varför inte förlänga livet med några minuter och skratta till bilderna på hundar som dyker i Seth Casteels underbara bok Undervattenshundar.

undervattenshundar

Vill du lära dig mer om de många fynd arkeologer och upptäckare har gjort i Alexandria med omnejd har biblioteket DVD-serien Egyptens gåtor till utlåning.

*Bucket list: lista över saker man vill göra innan man dör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s