Kategorier
Månadens mord

Sorgeliga saker hända – dramat på Tåsinge 1889

Av Håkan Olsson

Ballerina

Sorgeliga saker hända

Än i våra dar minsann

Sorgeligast är dock denna

Den om fröken Madigan.

Så inleds det välbekanta skillingtrycket om kärlekssagan mellan trapetsdansösen Elvira Madigan och den ädle löjtnant Sixten Sparre. Paret träffades 1888 och rymde året därpå. Sparre lämnade hustru och barn, redan det en skandal; att liera sig med en cirkusartist gjorde inte saken bättre. Löjtnanten var svårt skuldsatt och när pengarna tog slut, på ön Tåsinge i Danmark, sköt Sparre först Elvira och sedan sig själv.

Nyligen har det utkommit ett par böcker som belyser historien ur lite andra perspektiv. Klas Grönqvist går hårt åt Sparre i En droppe föll… : Elvira Madigan (2013). Enligt Grönqvist dras Madigan in i officerens dödspakt, han är ruinerad och deprimerad och ämnar inte alls börja på nytt med cirkusartisten. Känslan är närmast att han våldför sig på Elvira.

Kathinka Lindhe, bibliotekarie och journalist i Halmstad, beskriver i Sorgeliga saker hända : Elvira Madigan, Sixten och mig : en historia om Lycka, berättad 125 år senare (2014) historien ur den försmådda hustruns perspektiv. Även i denna bok beskrivs Sparre, som f ö är författarens gammelmorfar, i mörka ordalag.

Historien är också filmad, först av Åke Ohlberg 1943. Mer känd är Bo Widerbergs Elvira Madigan (1967). Sparre spelas av Thommy Berggren och Elvira av den 17-åriga debutanten Pia Degermark. Filmen blev en stor framgång, både konstnärligt och publikt.

Widerbergs film har ett berömt ledmotiv, Piano concerto 21 av Mozart.

Ett svar på ”Sorgeliga saker hända – dramat på Tåsinge 1889”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s