Kategorier
Om jag var din hemmafru

– Ta en kaka till!

Av Benita Hoogland

Ibland kan man bli sugen på något gott till kaffet. Tanken kanske går till sommarens kafferep i en skuggande berså, med fågelkvitter och humlesurr omkring. Men fika med tillbehör kan förstås avnjutas nästan var som helst. Gott kaffe – eller för all del även te – med något läckert tilltugg smakar bra även inne, runt köksbordet eller i soffan.

Vi är många som tycker det är roligt att baka själv. Recept samlar man på sig, får av andra som bjudit på något gott, letar upp på Internet, eller hittar i någon trevlig bok med kakrecept!

En av mina absoluta favoriter bland kakböcker är Mia Öhrns Mitt eget kafé. De flesta av recepten är lätta att baka själv, och Mia tipsar om olika fikafavoriter. (En av mina i boken är smulpaj med hallon och persikor…) Mia Öhrn har också skrivit böcker med titlar som Sockerkakor, Kladdkakor, Semlor.

Ett par andra klassiker på kakboksfronten är – förstås – Sju sorters kakor, som under årens lopp kommit ut i otaliga upplagor. En betydligt yngre klassiker tycker jag vi kan räkna Jan Hedhs 277 sorters kakor till. En bok man kan bara bläddra i och njuta av!

Sebastien Boudets vackra bok Den franske bagaren : surdeg, mat, kärlek är också njutbar. Själv har jag ännu inte provbakat något ur den boken, men det är trevligt att se Sebastien baka i TV på söndagsmornarna och bli inspirerad. Han beskriver sitt arbete med degar och olika bakverk på ett närmast kärleksfullt sätt. Jag ska nog göra ett försök med Sebastiens chokladtarteletter. Bara namnet på dem lockar – ”Death by chocolate”…

Varsågod, ta en kaka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s