Kategorier
Mot strömmen

Äventyraren Göran Kropp

Av Håkan Olsson

Äventyraren och bergsbestigaren Göran Kropps cykel havererar i Iran, ett antal mil före Teheran. Han är på väg till Nepal för att bestiga Mount Everest. Kropp gör det inte enkelt för sig, alltså cyklar han från Stockholm. Cykeln behöver repareras, han liftar med en lastbilschaufför, cykeln på släpet. Väl framme och lagningen klar drabbas han av en frestelse, synnerligen mänsklig. Kanske kan han fortsätta från den iranska huvudstaden, eller? Självklart överkommer Kropp denna svaghet, liftar tillbaka till haveriplatsen och börjar om. Inget fusk!

Om detta, och mycket annat, kan man läsa i David Lagercrantz bok Göran Kropp : 8000+ (1997). Titeln syftar på den ”dödens zon”, mer än 8000 meter över havet, vid vilken syrehalten är så låg att kroppen inte fungerar. Kropp når dock toppen vid andra försöket, utan syrgas. På väg dit tvingas han bokstavligen klättra över lik, efter en katastrofal expedition veckorna innan.

Det är något fascinerande med extremmänniskor av Göran Kropps slag. Vad driver en människa att utsätta sig för uppenbara faror, helt frivilligt. Kan de inte slå sig till ro, upplevs livet som helt bara i dödens omedelbara närhet? En nyårsnatt några år senare, i full storm, övningsseglar han i Vättern. Planen är att segla till Sydpolen, trots att han aldrig suttit i en segelbåt tidigare. Han kapsejsar och räddningstjänsten måste tillkallas. Göran Kropp avled 2002, efter att ha störtat vid en klippklättring i delstaten Washington, USA.

Om Kropps expedition 1996 kan man läsa i en minnesbok, Med våra ögon : Sweden-Everest soloexpedition 95/96 : en bok till minne av Göran Kropp (2012); medverkar gör bl a Kropps sambo Renata Chlumska. Den kontroversiella expeditionen till Nordpolen är skildrad i Kampen mot Nordpolen (2000). Boken är skriven av Johan Tell, med fotografier av Kropp och resekamraten Ola Skinnarmo.

Kropp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s