Av Håkan Olsson
Det är dagen före midsommarafton, 20 juni 1963. En elegant, reslig man går med snabba steg över Riksbron. Mitt på bron hinns mannen upp av två bakomvarande, civila polismän. En av dem fattar mannen lätt i armen och säger: – Det är från polisen, översten är anhållen.
Flygöversten Stig Wennerström förs omedelbart till polishuset på Bergsgatan i Stockholm. Här förhörs han intensivt av förhörsledaren, förste kriminalassistent Bror Lindén. Redan på midsommardagens morgon erkänner Wennerström att han spionerat för den sovjetiska säkerhetstjänsten, GRU. Så småningom framgår att Wennerström i praktiken sålt ut hela det svenska luftförsvaret till Sovjetunionen.
Säkerhetspolisen har länge haft ögonen på Wennerström, redan på 40-talet fanns misstankar men bevis saknades. Översten var flygattaché vid de svenska beskickningarna i Moskva (1949-52) och Washington (1952-57), där han knöt många kontakter. Vid arresteringen jobbade han vid UD. Säpo hade t o m värvat Wennerströms städhjälp, Carin Rosén, och hennes fynd av mikrofilmsrullar på vinden bidrog till att man slog till i juni 1963. Efter några dagar offentliggjordes gripandet och tidningarnas rubriker var ovanligt svarta.
Naturligtvis har det skrivits om Wennerströmfallet. Här redovisas ett par titlar. Dokumentärfilmaren Birgitta Bergmark publicerade 1993 Stig Wennerström : spionen som teg. Bergmark har gått igenom de då nyöppnade Wennerströmarkiven, beskriver händelseförloppet och spekulerar kring varför översten lät sig enrolleras av GRU. Anders Sundelins Fallet Wennerström (1999) är utförligare och dessutom bättre skriven. Dessutom har storspionen skrivit om fallet i Från början till slutet : en spions memoarer (1972).
Wennerström själv påstod i förhör att hans syfte var att utjämna skillnaderna mellan USA och Sovjet och därmed främja fredens sak. Kanske handlade det mest om pengar, Wennerström uppskattade att leva flott. Han dömdes till livstid, senare omvandlat till 20 års fängelse. Wennerström frigavs villkorligt 1974 och levde sedan ett tillbakadraget liv. Många sökte att intervjua honom, ingen lyckades.
Stig Wennerström avled 2006, 99 år gammal.