Kategorier
Ut i världen

Dagens doldis

Av Jeanette Malm

come-to-sweden-reseaffischerna-som-charmade-varlden

Att jobba på ett bibliotek, med tillgång till alla dessa böcker är en ynnest. Det enda tråkiga, som jag ser det, är att jag sällan eller aldrig går till bibblan på min fritid. Men även på arbetstid kan jag snubbla över guldkorn som jag bara måste stanna upp och bläddra lite i. Idag hittade jag just en sådan bok. Den kom 2015 och heter Come to Sweden – reseaffischerna som charmade världen, skriven av Jens Vagland. Konstigt – och tråkigt – nog verkar inte så många upptäckt denna pärla till bok så här kommer en liten aptitretare.

Boken handlar om hur Sverige marknadsfördes som turistland från sent 1800-tal fram till 1960-talet. Medlet under den tiden hette affischer i en tid utan internet och sociala medier. Affischerna är tecknade eller målade, att använda fotografier i reklamsammanhang blev vanligt först en bit in på 1960-talet.

Bilderna är starkt tidspräglade, djärva och superestetiska på ett sätt som känns väldigt modernt. Motiven är ofta stiliserade, med en tydlig futuristisk influens. Att resa med flyg och tåg till exotiska platser är något helt nytt och bildspråket flödar av nationalromantik och framtidstro i skön kombination.

De sätts också i ett historiskt sammanhang genom texten av Michael Tjäder. Här får vi lära oss om den tidiga semesterns historia, vart vi reste, hur och varför.

Håll utkik här i bloggen, vi spanar vidare efter fler dolda skatter på våra hyllor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s