Kategorier
Konstkollen

Att skapa i lera

Av Cecilia Kristiansson

Hus i keramik

Jag stötte på boken Kreativ keramik av Hilda Carr i biblioteket och utan att någonsin (utom möjligen på lekis någon gång på 70-talet – fast nej, jag vill minnas att det mest var pärlplattor i plast som förfärdigades där) ha gjort någonting överhuvudtaget i lera kom genast en längtan efter att göra något med händerna över mig. Att skapa i lera ter sig väldigt tilltalande för många av oss. Lera är något naturligt, hämtat direkt från jordlagren, något som använts sedan forntiden till att göra liknande skålar och kannor som man gör idag. Det är också något med det rogivande och samtidigt kraftfulla i att knåda och forma en klump med lera. Som att det i sig är något värdefullt oavsett vad slutresultatet blir. Att skapa i lera kan vara en välgörande motvikt i en tillvaro där vi annars kanske mest springer runt och bockar av uppgifter på ändlösa att-göra-listor. Ekorrhjulet som vi kanske inte är beredda att helt hoppa av kunde kanske snurra lite långsammare i alla fall.

Boken är instruktiv, tydlig och relativt kortfattad. När man tittar i den tänker man att det här skulle verkligen kunna vara möjligt för en amatör att göra och jag kommer på mig själv med att parallellt med att jag skriver detta planera för att jag ska gå och köpa stengodslera och sätta i gång. Boken börjar med en genomgång av vilka olika sorters lera man kan använda och vilka olika verktyg man behöver. Sedan visas olika karvningstekniker och det ser så oerhört trevligt och vackert ut att med dessa enkla verktyg kunna få till så vackra mönster! Sedan följer olika keramikprojekt som beskrivs moment för moment med tydliga bilder för varje sekvens.  

Det finns såklart många böcker om att skapa i lera och nedan ser ni ytterligare två böcker i denna genre som finns att låna på Biblioteken i Halmstad.  Båda är vackra och tilltalande böcker om än väldigt olika. Den ena är färgsprakande och lite ”extra allt” medan den andra håller sig till dovare och mer naturliga färger.  

Skapa i lera av Maria Skärlund

Fabulös keramik av Frida Anthin Broberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s