Kategorier
Månadens mord

Döden i mossen – om några arkeologiska fynd

Av Håkan Olsson

bronsåldersmordet

Den 10 juni 1953 hittas en ihjälslagen bronsåldersman i en åker i närheten av godset Granhammar nordväst om Stockholm. Han ”döps” till Granhammarsmannen. Mer än ett halvsekel senare tar sig arkeologen Jonathan Lindström an fallet. Efter omfattande analyser, bl a av DNA, samtal med olika experter och egen forskarmöda presenterar Lindström i boken Bronsåldersmordet : om arkeologi och ond bråd död (2009) en omfattande teori om Granhammarmannens liv och död. Förutom kriminalfallet är boken en intressant skildring av bronsålderns människor och kultur.

Ett mer närliggande exempel är den välkände Bockstensmannen, som kan beskådas på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg. Liket hittades 1936 och mannen anses dödad mellan 1350 och 1370. Fyndet är unikt eftersom det är Europas enda fullständigt bevarade manliga klädedräkt. Liket hittades med en påle genom kroppen, något man tror utfördes för att den döde inte skulle återkomma som gengångare. Flera teorier har framförts om Bockstensmannen, bl a av Owe Wennerholm i boken Vem var Bockstensmannen? (1996).

Jag vill också rekommendera Konrad Spindlers Mannen i isen (1996) som handlar om fyndet av stenåldermannen Ötzi i Alperna 1991. Kroppen var nästan perfekt bevarad efter över femtusen år i glaciärisen. Huruvida Ötzi blev tagen av daga eller dog en naturlig död är en öppen fråga men boken är hursomhelst mycket intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s