Kategorier
Aktuellt Naturrutan

Stephen Hawking – en kortare historia

Av Frida Werner

Teckning av Stephen Hawking

 

Världen är full av inspirerande människor. En del passerar revy i våra liv, men då och då händer det att en levnadshistoria går precis, som William Tells pilar, rakt in i de djupaste delar av våra själar. För mig har det hänt precis nyligen efter att ha sett biofilmen The theory of everything, med duktiga Eddie Redmayne i rollen som kosmologen Stephen Hawking, vars manus bygger på hans före detta hustru Janes biografi Travelling to infinity: The true story behind the theory of everything. Ska inte snurra in på filmen men måste bara säga att jag vanligtvis är tveksam till den här typen av filmer, men i det här fallet dröjde det inte många minuter förrän jag kastade mina kritiska glasögon åt sidan för att istället, helt och fullt, ge mig hän åt historien som berättades för mig. Rekommenderas.

Ett vanligt antagande är att många tar Stephen Hawking för att vara amerikan – så är inte fallet. Till den som just nu sitter med hakan i tangentbordet kan jag berätta att han är född och uppvuxen i Storbritannien. För mig var detta förvånande, men egentligen inte så konstigt antagande eftersom hans digitala röstmaskin har en amerikansk dialekt (lurigt va?). Om just detta berättar han i sin egen författade biografi Min historia, som är en tragisk men samtidigt glädjefylld berättelse om en exceptionellt intelligent och vital man som vid 21-års ålder ställs inför den förödande diagnosen ALS, med en trolig levnadstid på två år. Stephen Hawking beskriver själv hur han (med hjälp av vänner, familj och kollegor) tacklas med de farthinder som livet har kastat framför hans fötter. Där kroppen som sägs vara ens tempel istället blir till ett fängelse och där Hawking inser sig stå vid ett vägskäl med två alternativ – kämpa eller kapitulera. Behöver jag tillägga att han valde det förstnämnda?

Men, alla motgångar till trots, är Stephen Hawking långtifrån en sorglig figur och det som har gjort mig mest fascinerad av denne man är att han trots allt som sjukdomen har tagit ifrån honom, ändå har vunnit så mycket. Från att göra det mesta av sitt liv har Hawking inte låtit sjukdomen hindra honom. I Min historia kan vi läsa om hur han efter diagnosen gifte sig, skaffade tre barn, forskade, blev en framgångsrik författare, började föreläsa, skådespela, skiljde sig, gifte om sig och säkerligen mycket mer. Allt detta har han gjort efter diagnosen, en diagnos som först dömde honom till döden men istället nöjde sig med att ta över hans kropp.

 

Idag är Hawking över 70 år gammal, fortfarande aktiv i arbetslivet och det är ingen ovanlighet att finna honom på de mest otippade ställen. Som exempel deltog han förra året i avskedsföreställningen Monty Python live (mostly). Han har också vid ett antal tillfällen gästspelat i en populär sitcom vid namn The big bang theory, där han spelar en ganska elak version av sig själv. Han har en känsla för humor som också gör sig tydligt märkbar i hans biografi där han (till min stora förtjusning) har med humoristiska referenser till ”tidernas” bästa serie Doctor Who.

Nyfiken på att läsa Stephen Hawkings populärvetenskapliga böcker? Bibliotekets utbud av dessa hittar du här.

Varför inte avsluta med lite kuriosa; Stephen Hawking har tillsammans med sin dotter Lucy skrivit faktaböcker om rymden för barn.

/

Ett svar på ”Stephen Hawking – en kortare historia”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s