Kategorier
Aktuellt Lokalt!

Kärleken

Av Ulla Desombre

bok kärlek

En bok om kärlek står bland de skyltade nyheterna. Jag bläddrar lite och tänker nog ställa tillbaka den igen men då jag vänder på boken ser jag Kärleken och det startar på delen av en sekund en resa bakåt i tiden och ska det visa sig även en framåt.

När jag var liten var semester = åka till stranden och bada. Mamma gjorde smörgåsar, pappa backade ut bilen från garaget. Eftersom vi bodde i en ort utanför Halmstad, norrut, fanns det några alternativa vägar att ta sig till havet. En återkommande fråga eller var det kanske ett konstaterande är väl förankrat i mitt minne. Det är mamma, ibland pappa, som säger ”Ska vi åka om kärleken?” Någon eller några somrar senare och lyckligt läskunnig fick jag svar på mina funderingar. Kärleken var ett ortsnamn precis som Holm, Vapnö och Kassakällor. Från den stunden läste jag alla skyltar jag hann med under bilfärden till havet.

Under långlunchen läser jag boken. Den är snäll, har vackra bilder, inbjudande recept och är okomplicerat positiv i en slags vardaglighet. På något konstigt vis känns den väldigt närproducerad. Det kan vara för att flera av berättelserna börjar eller slutar i Halmstad.

På Lantmäteriets hemsida kan jag läsa att det finns sju platser i Sverige som heter Kärleken. Den nordligaste återfinns i Dalarna (sjönamn), vårt Kärleken kan vara det västligaste men troligen är det i Västra Götaland. I Stockholm finns det östligaste. Däremellan har vi Kärleken i både Jönköping, Värmlands och Örebro län.

Efter jobbet springer jag upp till Kärleken. Uppför Högelid, förbi regementet, svänger in på Nissastigen. Där är skylten. Jag lutar mig mot Kärleken en stund och pustar ut innan jag springer hem igen, skriver ut en Sverigekarta från internet och lagar till en värmande dryck enligt recept i boken. När vi sitter i soffan lägger jag fram kartan, pennor och min plan. När alla sju Kärleken är markerade på kartan är det bestämt. Sommarsemestern 2015 kommer att bli en resa till Kärleken x 7.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s