Av Håkan Olsson

När börjar en historia?
Journalisten Jens Nordquists al-Qaidas krig : historien bakom den islamistiska terrorismen (Historiska media) är den första delen i en trilogi. Den föreliggande delen handlar om framväxten av den islamiska terror som kulminerar 11/9 2001. De två andra delarna ska handla om tiden fram tilldags dato.
Som sagt, när börjar en historia, i detta fall om våldsverkande islamism?
Usama bin Ladin lär ha varit närmast besatt av historia, främst av alla orättvisor som de kristna stormakterna ansågs, och förvisso har, åsamkat den muslimska världen. Nordquist förlägger början till tiden kring första världskriget då Storbritannien och Frankrike uppmanar befolkningen i de arabisktalande delarna av det imploderande ottomanska riket att göra uppror mot Konstantinopel, i utbyte kan man förvänta sig en arabisk nationalstat. Av detta blir intet, i stället drar diplomaterna Mark Sykes och Francois George-Picot ett rakt streck genom öknen och delar in området i brittiska och franska intressesfärer.
Till detta kommer den s k Balfour-planen (Arthur James Balfour var utrikesminister i ministären Lloyd George) som lovade att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk del. 1948 utropades staten Israel och vad som hänt med den arabisk-palestinska delen vet vi alla.
Nordquist beskriver hur skolläraren Hassan al-Banna 1928 lägger grunden till det muslimska brödraskapet som i stället för att se islam som ett hinder för modernisering ser religionen som lösningen. Den enda grundlag som behövs är Koranen. Detta till skillnad från den panarabiska/ socialistiska rörelsen, företrädd av bl a den egyptiska presidenten Nasser.
Det är ur denna mylla den blyge byggmästaren Usama bin Ladin hämtar sin näring. Ensambarn men med femtiotre halvsyskon, uppväxt under oljeboomens första årtionde. Vartefter radikaliseras bin Ladin; varför ska Saudiarabien oljepengar gå till hycklande shejker som sätter sina barn i västerländska skolor. En viktig vattendelare är revolutionsåret 1979 då den iranske shahen störtas och ersätts av Khomeinis teokratiska diktatur. Kanske går det att fälla den stora satan ändå?
Sedan följer författaren den krokiga vägen, bl. a. via den av amerikanerna stödda motståndskampen mot det gudlösa Sovjetunionens ockupation av Afghanistan, fram till den där vackra septembermorgonen i New York och Washington.
Boken är en gedigen genomgång av bakgrunden till septemberattentaten, vilka ju i grunden förändrat vår moderna värld. Resten är, som man säger, historia!