Kategorier
Aktuellt Konstkollen Om jag var din hemmafru

Handbok för möblering

Av Sofia, stadsbiblioteket

Nyligen gick flyttlasset till ett boende som är mindre än det vi lämnade. Det gör oss inget. Knixigare är att nya bostaden inte erbjuder riktigt så spatiösa förvaringsutrymmen som vi är vana vid. Det rensades, såldes och skänktes inför flytten men kanske inte tillräckligt? Nu har vi varit på plats en tid men tillvaron därhemma kan beskrivas som lätt kaosartad. Ouppackade lådor trängs med möbler och annat, utplacerade där det finns ledigt utrymme. Därtill halvfärdiga förvaringsprojekt som stannat av i väntan på restnoterade delar som krävs för att få det hela på plats. Luften har liksom gått ur oss och vi vet inte i vilken ände vi ska börja.

I boken ”Handbok för möblering” av Frida Ramstedt ägnas ett kapitel åt just förvaring. Här ges handfasta råd gällande möbelinköp tänkta för förvaring så som garderober, byråer, vitrinskåp och hallmöbler. Metodiskt går författaren igenom möbel för möbel: hur man ska beräkna vilka behov man har, praktiska tips som förenklar det dagliga bruket, för- och nackdelar med olika typer av möbler, observandum som är lätta att missa samt konkreta köptips. Förhastade inköp i syfte att skapa mer förvaring har vi gjort mer än en gång och något vi vill undvika. Med ovan i beaktande finns det goda chanser till klokare och mer funktionella investeringar framöver.

Andra kapitel ägnas åt sittmöbler, bord och sängar. Just sängar är ju inte ett helt enkelt inköp och här finns många goda råd att hämta. Även nivåsängar, barnsängar och bäddsoffor är inkluderade.

Genomgående är att man får råd gällande en möbels helhet, för- och nackdelar presenteras. Aspekter, förutom de rent estetiska, att ta i beaktande vid ett inköp lyfts fram. Bättre att ha helheten klar för sig innan köpet, så att man undviker ”tänkte inte på det…” när möbeln väl är på plats därhemma.

Avsnitt om material, planeringsmått och begrepp samt märkningar som möbelbranschen använder sig av finns också med.

Ett roligt inslag är den tidslinje presenterar milstolpar som spelat roll för boende och inredning i Sverige från 1840-talet och framåt.

Sammantaget en mycket användbar bok. Hur man ska tänka kring möblering kan tyckas vara självklart och inte något man behöver en handbok i. Tvärtom tycker jag. Boken kommer vara guld värd för oss när det gäller att få ordning på kaoset hemmavid.

Andra böcker författaren skrivit i ämnet är ”Handbok i inredning och styling” samt Övningsbok i inredning och styling”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s