Kategorier
Vetenskaper

Kriget mot kroppen

Av Eva W, Stadsbiblioteket i Halmstad

Bild föreställande en grupp män av olika kroppstyp

Läkaren och forskaren Erik Hemmingsson har tillsammans med konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter kommit ut med Kriget mot kroppen, en bok som bjuder på både spännande, sorglig och framför allt ögonöppnande läsning. I ett upplägg där de skriver vartannat kapitel ger de en heltäckande bild om varför vi behöver sluta fred med våra kroppar; Erik ger sitt perspektiv från forskningens värld och Stina ger sitt utifrån den kunskap och erfarenhet hon samlat på sig under åren som kroppsaktivist. En tredje, både viktig och tung, del av boken är alla de röster som Erik och Stina samlat på sig, röster som vittnar om direkt felaktigt bemötande inom vården som överviktiga personer drabbas av. En viktig slutsats från dessa röster är att den psykiska ohälsan viktmobbing för med sig är så otroligt mycket mer skadlig än vad siffrorna visar på vågen. Att man som tjock förväntas hata sig själv, hur hälsosamt är det?

I boken lär Erik oss att övervikt år långtifrån en hundraprocentig garanti för fysisk ohälsa; det finns lika många sjuka personer bland överviktiga som det finns bland smala! Där slog vi hål på den myten. Erik lär oss ytterligare att övervikt är så mycket mer komplext än att tjocka personer ”lider av” dålig karaktär och är lata och dumma, i stället visar han på genetiska faktorer, sociala faktorer samt hur dagens samhälle gör det svårt att leva ett harmoniskt och balanserat liv. Detta är såklart väldigt generaliserat och ingen människa är ju den andra lik och orsaker till övervikt skiljer från person till person. Erik förklarar också varför bantning inte fungerar; vi har det antal fettceller vi har (helt olika från person till person och bestäms i princip redan i livmodern) och när vi svälter ut dem (bantar) signalerar de via olika hormoner så att hungerkänslorna ökar och mättnadskänslan minskar. Vilket i längden gör bantning och dieter ohållbart om man inte låser in sig för resten av livet tillsammans med en knippe morötter och vatten (det där sista är min egen kommentar). Således är viktökning efter bantningskurer inget som har med viljestyrka eller karaktär att göra utan det är kroppens egna system som styr. Därför är det så mycket viktigare för hälsan att sluta ”kriga mot kroppen”, acceptera hur du är och finn hälsa och glädje i det!

Stinas del i boken är att lära oss att göra just det, bryta ner skadliga normer och föreställningar så att vi kan acceptera den fantastiska kropp (för oj vad den kan!) vi har fått och komma till ro med att vi duger precis som vi är. Att vara tjock är inte något annat än en beskrivning av ens fysik, ungefär som vilken färg man har på ögonen, och ingen värdering ska heller läggas i det. Inget barn föds att tänka att de är tjocka eller att det är skadligt att vara tjock men Stina visar med ett flertal exempel hur tidigt dessa tankar om det dåliga med att vara tjock grundläggs. Därför är det såklart svårt att bryta så djupt rotade tankemönster. Men inte omöjligt. I boken finns ett exempel på enäggstvillingar, den ena åt vad hon ville och lät sina smaklökar njuta till fullo, den andra späkte sig och testade diverse upptänkliga dieter genom livet. Som mest skiljde det fem kilo dem emellan… Betänk att det finns väldigt många människor (i huvudsak kvinnor) som späkt sig genom livet, många gånger helt obefogat då de inte ens haft något anlag för övervikt, i rädslan över detta ”fruktansvärda” i att bli tjock när de i stället kunnat använda tid och energi till mycket mer givande saker!

I slutet på boken kommer de tidigare nämnda vittnesmålen, röster från överviktiga, från föräldrar och från vårdpersonal. Erik och Stina påpekar att dessa röster är ett axplock av allt de fått till sig, ”varje röst bär ett eko av tusen till”. Vittnesmålen är tung läsning, för mig var det omöjligt att hålla tårarna tillbaka, men ack så viktigt att få veta hur tjocka personer kan bli bemötta inom vården (exempelvis en flicka som fått höra att det var hennes fel att hon blev påkörd av en bil eftersom hon var tjock och inte kunde vända på huvudet ordentligt och därför inte såg bilen komma?!!!).

Läs denna bok, bli av med fördomar och ta hand om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s