Kategorier
Aktuellt Konstkollen Kulturkvarten Kuriositeter

Myten om tomten

Av Sofia, Stadsbiblioteket

Så här års är får det sägas vara näst intill omöjligt att inte komma i kontakt med jultomten på ett eller annat sätt. Men kanske undrar man över tomtens historia och vad som ligger bakom tillkomsten av den traditionella jultomten som vi har idag?

Arne Norlin har ett förflutet som journalist på Aftonbladet i trettio år, numera är han författare på heltid. I Myten om tomten har han gett sig ut på en tre år lång historisk jakt på sanningen om jultomten. Det har ibland tett sig näst intill omöjligt att nysta upp denna, som han själv beskriver det, ”ganska bisarra berättelse – en biografi över en påhittad figur!”. Vad är sanning, vad är dikt? Intressant läsning är det hur som helst.

Sökandet tar sin början i Turkiet, närmare bestämt i staden Demre, där tomten sägs ha fötts i slutet av 200-talet. Berättelsen tråcklar sig fram genom Europa, till Amerika för att slutligen hamna i Sverige. Hit kom den moderna jultomten i slutet av 1800-talet och sitt svenska utseende fick tomten av flera konstnärer, inte minst av Jenny Nyström.

Ett av jultomtens ursprung är från helgonet Sankt Nikolaus. Legenden berättar om en biskop Nikolaus som levde och verkade staden Myra under 300-talet, och som sedermera blev helgonförklarad. Man kan konstatera att kärt barn har många namn: Noel Baba, Père Noël, Fader Frost, Befana, Sinterklaas, Santa Claus, Father Christmas och så då jultomten för att nämna några.

Har man undrat över när och varför vi började ge gåvor i jultomtens namn och varifrån han egentligen fick sin röda färg så är det frågor som besvaras i boken.

Efterforskningarna som lagts ner ter sig både grundliga och gedigna. Även om det är en tämligen faktaspäckad bok är den lättläst och rikt illustrerad. Särskilt stor behållning har jag av att studera de gamla vykorten och reklambilderna som finns med. Att få en historisk bakgrund till hur denna välkända figur gestaltas idag är intressant och boken får sägas vara passande läsning för december månad.

Önskas vidare läsning om tomtar finns boken ”Vår svenska tomte” av Ebbe Schön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s