Kategorier
Aktuellt Kulturkvarten Naturrutan

Tur med tåg genom Tyskland

Ånglok

Av Sofia, Stadsbiblioteket

För maken och mig är ofta själva resan i sig en del av upplevelsen. Den ses inte som ett nödvändigt ont med snabbast möjliga förflyttning från hemmet till semesterorten. Vi tycker om att färdas fram i ett behagligt tempo med tid för upplevelser längs vägen. Att låta resandet ta lite tid är också ett bra sätt att lämna vardagen bakom sig, varva ner för att sedan nå slutdestinationen i rätt sinnesstämning. Hittills är det med bil vi färdats till Tyskland, Österrike och Italien – länder som ligger oss varmt om hjärtat och dit vi gärna återvänder.

I vårens bokflod fastnade min blick på Upplev Tyskland med tåg – sju rutter, praktiska tips och sevärdheter (2022). Jag tänkte att den säkert kan ge uppslag till för oss outforskade trakter och platser även om vi väljer att resa med bilen. Inledningsvis ges det handfasta tips inför resan såsom hur man planerar resrutten, hur det fungerar med biljettbokningar och hur man kan tänka kring packning. Redan här känner jag hur lusten väcks, det här vore något att testa. Resrutterna som föreslås täcker in stora delar av detta faktiskt i mångt och mycket vackra land. Vanliga och självklara turistmål, som Rügen och Berlin, varvas med platser som kanske inte är de alldeles självklara för en Tysklandsresa. Förutom förslag på rutter i olika regioner ges det också tips på boende och vad som kan vara värt ett besök på de olika destinationerna. Avslutningsvis följer en liten kulinarisk guide om tyska läckerheter i form av mat och dryck.

Symboler för tysk mat och kultur

En snabb sökning i bibliotekets katalog visar att det på senare år kommit flera böcker om att resa med tåg:

Ta tåget : på spåret genom historien, samtiden och framtiden av Per J. Andersson.

Tågsemester – Norden extra allt samt Tågsemester red. Susanna Elfors, Eva Wrede.

Med tåg genom Europa samt Tåg & mat i Italien av Anna W. Thorbjörnsson, Marko T.

Rivieran inom räckhåll – med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike av Kristina Svensson, Maria Unde Westerberg.

Det finns gott om tips, erfarenheter och inspiration att hämta i dessa, men också anekdoter och trivsamma skildringar från minnesvärda tågresor.

Kommande resa är i stort färdigplanerad och bokad utifrån att färdmedlet är bil men nästa gång får det nog bli en tur med tåg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s