Kategorier
Aktuellt Vetenskaper

När förlossningen fortsätter göra ont

Av Eva, Stadsbiblioteket i Halmstad

Gravid kvinna

Jag vill berätta om en sprillans ny och ögonöppnande bok på hylla Vg – När förlossningen fortsätter göra ont – skadorna vi inte pratar om.

Anne Lichtenstein som skrivit boken är en frilansjournalist som själv har drabbats av förlossningsskador. I boken får vi läsa om hur hennes egna samt tolv andra kvinnors skador uppkom, hur skadorna har yttrat sig samt vilket bemötande de fått när de har sökt vård för dessa. Utöver det får ett flertal olika yrkespersoner som jobbar med drabbade kvinnor berätta ur sin synvinkel kring arbetet med förlossningsskador.

Traditionen gällande förlossningsskador är ju att det är något man inte ska tala högt om, man får inte ”skrämma” de som ännu inte genomgått en förlossning. I boken argumenteras det kraftigt emot den här typen av resonemang. Samtliga av de kvinnor i boken som fått skador hade gärna velat veta mer på förhand för att på så vis kunna förstå dels hur skadorna kunnat uppstå (hade de kunnat förhindras om man hade gjort på något annat sätt?) och dels kunna tolka uppkomna symptom som just förlossningsskador (för dessvärre är det inte alltid så tydligt att det är just förlossningsskador man lider av). De menar också att i den förlossningsförberedande litteratur som finns och används i dag för gravida kvinnor hjälpt bidra till den skam de känt för att de inte ”klarat något så naturligt” som en förlossning.

Det nästan värsta med att drabbas av förlossningsskada verkar dessvärre, enligt den här boken och diverse andra forum i sociala medier som exempelvis #detserfintut på Instagram och Facebookgruppen ”Våga vägra förlossningsskador”, vara bemötandet som kvinnor får när de söker vård för sina skador. Väldigt ofta måste de kriga sig fram och söka både andra, tredje och fjärde utlåtande innan de kan få rätt hjälp eller åtminstone en bekräftande diagnos. Dessvärre verkar okunskapen inom vården, enligt forskaren Eva Uustal som bidragit till boken, till stor del bero på att det finns så otroligt lite forskat kring det kvinnliga underlivet. Många läkare kan inte skilja ett helt underliv från ett underliv med sönderslitna muskler och därför tycker de att ”allt ser fint ut”. Råden som ges är att kvinnorna ska göra knipövningar så löser sig allt med tiden. Och kvinnorna och försöker febrilt att knipa med muskler som inte finns kvar… Boken är full av exempel på bemötande som är så okunnigt och oempatiskt att man som läsare tappar hakan.

Utöver att kämpa för att få vård måste drabbade kvinnor kämpa för att få sjukskrivas, sjukskrivningar som är nödvändiga för att klara av vardagen. När du knappt kommer ur sängen och inte kan bära ditt barn på grund av smärta eller inte vågar lämna hemmet på grund av rädsla för att bajsa på dig så tycker sjukskrivande läkare och försäkringskassa att ”du har ju ändå fött barn nyligen, du kan inte räkna med att må precis som innan” eller ”Du är ju ändå hemma med barnet?” och liknande galna argument som högst troligt aldrig skulle drabba en nybliven pappa som amputerat sin pung eller knäckt svanskotan.

Läsningen av den här boken är långtifrån munter och stundtals behöver jag lägga ifrån mig den för att det är rejält tungt att läsa en del av de förlossningsskildringar samt berättelser om vilket bemötande man som förlossningsskadad kvinna kan råka ut för. Men det är samtidigt en otroligt viktig bok att läsa. För förlossningsskador är ett ämne som behöver lyftas upp och fram i strålkastarljuset. Ingen ska behöva skämmas för en förlossningsskada som gör att man kissar och/eller bajsar på sig eller lever med dagliga smärtor för att något vid förlossningen inte blivit korrekt lagat eller helt enkelt inte går att laga. I boken får också de drabbade kvinnorna lämna förslag på förbättringar gällande förlossningsvården; hur det skulle ha kunnat funka bättre för dem och andra drabbade.

Tack och lov verkar ändå saker och ting gällande de här frågorna röra lite på sig de senaste åren. Efter ett uppmärksammat reportage i Uppdrag granskning avsatte politiken pengar till arbete för en bättre förlossningsvård. Utgivningen av den här boken står Mag-och tarmförbundet för och de har också, sedan 2019, ett projekt för just förlossningsskador; Förlossningsskadad kvinna. Skulle du vilja ha ett eget exemplar av boken finns den att beställa för portokostnad eller att ladda ner som e-bok hos Mag-och tarmförbundet. Och annars finns den ju att låna på Biblioteken i Halmstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s