Kategorier
Aktuellt Vetenskaper

V som i medicin

Av Eva Westlin

Böcker och stetoskop

V är med bibliotekens klassifikationssystem hyllorna med böcker om kroppens alla delar, sjukdomar, vård och allt möjligt inom medicinens värld. Här finns det fler spännande böcker än vad man kanske kan tro, alltså mycket mer än ”bara” kurslitteratur, och det är alltid roligt att botanisera bland V-böckerna och nästintill omöjligt att inte hitta något intressant som verkar läsvärt. En del av dessa böcker väcker stort intresse bland allmänheten och jag tänkte faktiskt lista dem här nu, kanske ännu fler som blir intresserade…

Således ger jag er:

Mest reserverade populärvetenskapliga böcker från hylla V under 2021!

Plats nummer 1.
Depphjärnan av Anders Hansen, 2021 (hylla Ve)
Psykiatern Anders Hansen har de senaste åren gett ut en hel del böcker med fokus på vår hjärna och hur vi ska få den att må bättre. Den här boken har undertiteln ”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra”. En frågeställning som väl får sägas vara rätt vanlig. Anders vill i boken reda ut om det någonstans kanske är meningen att man inte ska må så bra precis hela tiden – känns ju som en lite annorlunda typ av vinkel.

Näst mest reserverade populärvetenskapliga bok från hylla V under 2021:
Hälsogåtan av Anders Wallensten, 2020 (hylla Vn)
Anders Wallensten är en läkare och epidemiolog som i den här boken undersöker hur man ska leva för att hålla sig så frisk som möjligt. Doktor Wallensten ser på människan utifrån evolution, vetenskap och erfarenhet och utlovar kunskap och redskap som ska ge läsaren förutsättningar att kunna fatta välgrundade hälsobeslut.

Tredje mest reserverade populärvetenskapliga bok från hylla V under 2021:
Hela livet av Anders Rosengren, 2021 (hylla Vn)
Anders Rosengren har i sin profession som läkare och professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet varit med och tagit fram ”Det digitala Livsstilsverktyget” – ett koncept som har visat sig hjälpa till att förbättra människors hälsa i stora studier. I den här boken får vi läsa mer om konceptet i sin helhet och hur det hela började med att Anders en dag ställde sig frågan: ”Vad är det vi vill uppnå med alla hälsoråd?”.

Topp tre med Anders 😉. Blir spännande att se om det är något annat förnamn som toppar listan över mest reserverade böcker på hylla V 2022!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s