Kategorier
Aktuellt Nytt på hyllan

Cykelbudet

Av: Benita Hoogland

Vilka är de rosa buden som svischar förbi i staden?

Cykelbudets vardag vet vi kanske inte så mycket om. Vi är väl ganska många som har sett cykelbuden som i hög fart tar sig fram på våra gator – med den stora, kantiga väskan på ryggen.  Oberoende av vädret cyklar de mellan sina olika uppdrag. Många har kanske också anlitat cykelbuden för att få hem den beställda maten från restaurangerna.

Nu kan vi få följa ett cykelbuds vardag inifrån. Kulturarbetaren Anders Teglund skildrar ett drygt års arbete som cykelbud på Foodora i boken Cykelbudet (Teg Publishing 2021).

Pandemin har drabbat Anders Teglund hårt. Det blir allt svårare att försörja sig som kulturarbetare – Anders är pianist. Han väljer att ta jobb som cykelbud. Dessutom försöker han att hitta nya vägar och sätt att nå ut med sin musik.

Författaren beskriver ingående vardagen som cykelbud. Man kan enkelt leva sig in i hur det är att ha ett kvällspass i Göteborg när regnet öser ner. Klädseln är stövlar och fullt regnställ – med Foodora-väst över regnjackan. Det är inte svårt att tänka sig hur det känns när blötan och kylan sprider sig under det våta regnstället…

Beställningarna kommer från olika delar av staden. Anders levererar och funderar över hur han ska bli effektivare i sitt arbetssätt. Han planerar sina beställningar inom samma geografiska områden för att tjäna ihop fler kunder under arbetspassen.

Samtidigt får läsaren en inblick i det fackliga arbete som pågår bland cykelbuden. Författaren känner att det blir allt viktigare att fortsätta cykla – och att fortsätta skriva.

Ett citat från bokens baksidestext: ”Det är en bok om prekariatet, om drömmar och om att anta en ny yrkesidentitet. Men också om att cykla sig igenom en kris.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s