Kategorier
Aktuellt Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar Månadens mord

Kidnappning eller mord?

Av Håkan Olsson

Tom Hagen, stenrik norrman, lämnar hemmet i Lörenskog  30/10 2018 för att ta sig den korta vägen till jobbet. Kvar i hemmet är frun, Anne-Elisabeth Hagen. Strax efter nio parkerar Hagen bilen utanför kontoret, några kilometer bort. Samtidigt talar Anne-Elisabeth med sonen i telefon, vilket är det sista livstecknet från henne.

Maken ringer hem utan svar, blir småningom orolig och återvänder hem. Vad som sedan händer är höljt i dunkel. Men Hagen berättar i åtskilliga polisförhör hur han finner huset tomt men olåst. Snart upptäcker han ett kuvert, innehållandes fem sidor instruktioner. Den inledande meningen, illa skriven, är tämligen ominös: ”Vi har ditt fru Anne Elisabeth om du vill se henne igen, ska du läsa och följa instruktioner perfekt”.

Eftersom polisen inledningsvis betraktar saken som ett bortförande (Hagen ska betala fem miljoner euro, i kryptovaluta) lägger man locket på. I januari 2019 blir fallet offentligt och tips börjar trilla in.

Våren 2020 tar ärendet en ny vändning, nu misstänks mannen ha med saken att göra,  kidnappningsteorin anses osannolik. I skrivande stund är fallet olöst.

Om detta har de norska journalisterna Magnus Braaten och Kenneth Fossheim skrivit i den nyligen utgivna Hagen-fallet : oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare, i original betitlad Lörenskog-mysteriet. I boken redovisar författarna vad polisen tror var Tom Hagens roll i hustruns försvinnande.

Mer avslöjas inte i denna text – låna och läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s