Kategorier
Vetenskaper

Livsviktigt – en livsviktig bok!

Av Eva Westlin

År 2020 gavs det ut en bok, skriven av Kajjan Andersson, med namnet Livsviktigt. Undertiteln på den boken är: En handbok i kroppspositivt föräldraskap. Kroppspositivism – vad är nu det då?

Som jag uppfattat det är det en form av proteströrelse som främst syns via olika sociala medier där den initiala tanken var att olika typer av kroppstyper måste få synas och genom högre grad av exponering kommer på köpet högre grad av acceptans. Alla behöver se att alla inte ser ut som den så kallade ”normkroppen” och de som inte har en normkropp behöver få se att det finns fler som ser ut som de själva och dessutom är stolta över det.  Olika typer av kroppstyper (smala som tjocka) skall flimra förbi i ens flöde utan att man höjer på ögonbrynen. Det så kallat onormala blir normalt, ingen kroppstyp är mer värd än den andra. Inget beskrivande ord för en kroppstyp laddas med negativt värde utan är helt enkelt bara en beskrivning. Och det här med olika kroppars värde eller inte – det är något som våra barn verkligen behöver lära sig och förstå. I normalfallet får de tyvärr inte det i dagens samhälle, även kroppspositivismen börjar ta mer plats.

Kajjan Andersson är journalist, samhällsdebattör och kroppsaktivist. Den här boken skriver hon med utgångspunkt i att hon själv är förälder och för egen del vuxit upp med ett hat mot sin egen kropp. Kajjan vet därför också hur skadligt det kan vara för ett barn att ständigt få höra att det är fel på grund av midjemåttet eller kroppsvikten. Vi vet att barn drabbas av kroppsångest och lider av utseendehets och att barn lär sig om kroppshat snabbast av alla. Och hatet, skriver Kajjan, är inte bara lite tråkigt, utan farligt. En negativ kroppsbild påverkar en person på oerhört många sätt, både vad gäller vardagsliv, relationer och hälsa. Jakten på kontroll som kroppshatet leder till leder även till depressioner, ätstörda beteenden, självbestraffning och en livsfarlig självdestruktivitet.

Den här boken är riktigt bra. Den ger konkreta tips och övningar, exempel på viktiga erfarenheter från Kajjan själv och andra vuxna som varit överviktiga eller underviktiga barn och den innehåller resonerande och reflekterande texter. Alla kan ta till sig det här, det är egentligen inga konstigheter. När man läser boken slås man även av hur många budskap angående kroppen vi matas med dagligen och hur enkelt det är att dechiffrera när man väl ser dem. Hur saker folk säger utan någon större eftertanke och slentrianmässigt kan göra väldigt stor skada för ett lyssnande litet barnöra.

Boken förklarar varför det är viktigt att tidigt börja arbeta aktivt med kroppsacceptans och fördelarna ens barn får med sig av att ha vuxit upp med kroppspositiva vuxna i sin närhet. Efter att ha läst boken tycker jag att alla som har att göra med barn på något sätt måste läsa den. Absolut föräldrar men det är även väldigt viktig läsning för personer som arbetar med vård av barn på vilket sätt det än må vara. Eller varför inte far- och morföräldrar?

Avslutar det här lilla boktipset med att citera Erik Hemmingssons ord om boken ”Livsviktigt”: ”Den här boken om kroppspositivt föräldraskap är en extremt viktig och välkommen motvikt till all den obönhörliga kroppshets vi dagligen bombarderas av. Rekommenderas speciellt till alla föräldrar, och alla som jobbar med barn”. Och vem är då Erik Hemmingsson? Jo, han är överviktsforskare och har författat en annan väldigt bra bok, som liksom ”Livsviktigt” finns att hitta på bibliotekets hyllor för medicinsk litteratur, den boken heter ”Slutbantat: förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut ”, bygger på vetenskapliga studier och är en riktig ögonöppnare (den också).  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s