Kategorier
Kuriositeter Vetenskaper

Det tyska mörkret

Av Håkan Olsson

Per Landin är kritiker och författare med särskild inriktning mot det tyska språkområdet , han doktorerade i tyska med litteraturvetenskaplig inriktning 1990. Hans böcker rör sig ofta kring historiens förlorare, inte sällan med Tredje riket som fond. Politiskt förefaller han luta åt det konservativa hållet, vilket möjligen gör att han kan betrakta sina förlorare med viss tvesyn.

Landins senaste bok heter Forsters patient : tio tyska intermezzon, utgiven på Bokförlaget Augusti 2020. Här kan man läs om lebemannen Hanns Heinz Ewers som älskade Oscar Wilde, förespråkade fri kärlek, var en stor drognyttjare och skrev populära böcker om vampyrer och konstgjord befruktning. På tjugotalet närmade han sig alltmer den nazistiska rörelsen och skrev en mycket populär bok om den nationalsocialistiska martyren Horst Wessel. Trots att han överlämnat ett dedicerat exemplar av en bok till Hitler själv blev hans dekadenta livsstil för mycket för Goebbels, snart brann även hans böcker i bålen. När han dog 1943 var han redan en död man i Tyskland.

Ett annat kapitel handlar om den österrikiske kanslern Engelbert Dollfuss, mördad av nazister 1934.  Dollfuss, som bara mätte 153 centimeter, var en konservativ katolik som verkade i samma mylla som tyska och italienska fascister. Samhället skulle vara som en organism, där alla visste sin plats och Nationen stod i centrum. Men han var inte antisemit och förbjöd nazistpartiet i Österrike. 1933 upplöste han parlamentet och avskaffade i praktiken demokratin. Med Landins ord: ”Man skulle kunna säga att han avskaffade demokratin för att värna Österrikes självständighet gentemot Hitler”. Och hur det gick med den saken vet vi ju.

Men vem är då Forsters patient? Det låter jag förbli osagt, men personen i fråga får nog tillskrivas en viss herostratisk ryktbarhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s