Kategorier
Konstkollen Kulturkvarten

Wingårdhs villor

Av Jeanette Malm

Om 100 slumpvis utvalda svenskar skulle ombes att nämna en svensk arkitekt sätter jag en betydande slant på att Gert Wingårdhs namn skulle toppa listan. Wingårdh syns. Han medverkar i TV, ger ut böcker, han får pris – både fina och mindre hedervärda. Till de fina räknas Kasper Salinpriset som GW tilldelats fem gånger vilket är fler än någon annan. Men han är också ständigt nominerad i Kasper Kalkontävlingen angående Sveriges fulaste nybyggen. Tävlingen anordnas varje år av Arkitekturupproret som är en ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur och boendemiljöer.

Wingårdh förknippas, orätt eller ej, av sina kritiker för en förkärlek till betong och lådliknande offentliga byggnader – ”öststatsarkitektur”. Helt orättvis är nog inte den bilden, men arkitekt Wingårdh har under sin 40-åriga karriär skapat många ikoniska och vackra privathus vilket han har dokumenterat i en bokserie kallad Wingårdhs villor.

Villa Sand

Villa Hansson

Villa Kristina

Villa Äggdal

Välkommen att utforska hyllan för arkitektur på biblioteket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s