Kategorier
Aktuellt Kuriositeter Vetenskaper

Dagbok från en pandemi

Av: Jeanette, Stadsbiblioteket

Bild av ett coronavirus i förstoring

Trött på corona, covid-19, pandemi, restriktioner, rekommendationer, folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, statsepidemiologer, social distansering och karantän? Det är jag med och ändå har jag just läst en bok som handlar om allt ovanstående. Och inte bara läst, utan faktiskt varit nästan uppslukad av den.

Emma Frans är doktor i epidemiologi (detta SVÅRA ord) och forskare vid Karolinska institutet. Hon arbetar med vetenskapskommunikation och har fått både Stora journalistpriset och utmärkelsen Årets folkbildare. Alla tvättar händerna: min berättelse från året då alla skyllde på varandra är skriven i dagboksform. Berättelsen är kronologisk från de allra första rapporterna i januari 2020 om ett mystiskt virus som spreds i Kina. Sen följer alla turerna med hemkomna sportlovsresenärer från alperna, stigande dödstal och ständigt nya r e k o m m e n d a t i o n e r. Att vi får följa hela förloppet i realtid tydliggör alla turer, misstag och kovändningar vi upplevt under året. Genom dagboksformen får läsaren också en inblick i Emma Frans privatliv och hur hennes mediala genomslag gett upphov till hot och hat (inte helt ovanlig effekt för en kvinna i offentligheten). Läs gärna mer om det fenomenet i Hatet av Maria Sveland.

Munskydd med texten Covid-19

Är Emma Frans efterträdare till folkkäre Hans Rosling? Det får tiden utvisa men gemensamma nämnare är att de båda har/hade missionen att göra vetenskapen folklig och begriplig. ”Jag har rätt, ni har fel” som ett bevingat Roslinguttryck lyder. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s