Kategorier
Kuriositeter Månadens mord

Oskyldigt anklagad

Av: Håkan, Stadsbiblioteket

älg

Föreställ dig följande. En helt vanlig kväll i slutet av september. Din hustru tar en kvällspromenad med hunden medan du själv klipper gräset med en stor fyrhjuling. Hustrun dröjer, tiden går, du blir först irriterad och sedan allt mer orolig. Inget svar i mobiltelefonen mer än ”Jag kan inte ta ditt samtal just nu…”. Efter förtvivlat letande hittar du livskamraten sedan mer än 40 år död, uppenbarligen utsatt för kraftigt våld. Du ringer chockad SOS Alarm och tillkallar hjälp. En förfärlig tragedi, en bottenlös sorg. Ändå är detta bara början eftersom polisen tämligen snart riktar misstankarna mot dig. Nu har du inte bara förlorat din partner, du är dessutom misstänkt för mord.

Detta låter som hämtat ur en kriminalserie på Netflix men drabbade hösten 2008 Ingemar Westlund, boende med fru och hund  i närheten av Loftahammar, Västerviks kommun. Westlund anklagades för att ha mördat sin fru Agneta ända tills fallet tog en spektakulär vändning ett år senare. Om detta har journalisten Hannes Dükler skrivit i boken På osannolika skäl (2019). Boken är skriven i tätt samarbete med Ingemar Westlund och tecknar en bild av en utredning där polisen redan för början bestämt sig angående skuldfrågan. Dükler berättar historien om hur en vanlig man plötsligt förlorar allt på ett fruktansvärt sätt, men också om vägen tillbaka till livet.

Men vad hade egentligen hänt? Ja, att ingen har åtalats i fallet har sin förklaring! Läs boken och/eller lyssna på en P1-dokumentär om händelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s