Kategorier
Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar

Om kidnappningar

Av Håkan Olsson, stadsbiblioteket i Halmstad

Ordet kidnappning kommer från engelskans kid och napping, d v s ungefär att stjäla ett barn. Termen används för alla sorters människorov, där vuxna eller barn förs bort mot sin vilja. Syftet är mestadels att förövaren/ förövarna vill tillskansa sig pengar i utbyte mot att offret släpps.

Den mest kända kidnappningen är förmodligen bortförandet av Charles Lindbergh junior 1932. Om detta berömda fall, kallat crime of the century, har det skrivits ett inlägg i denna blogg. Nyligen har journalisten Sara Griberg utgivit Baby Lindy och andra berömda kidnappningar (2021). Författaren redogör för ett antal fall, däribland några svenska. Resultatet blir oftast tragiskt, den kidnappade dödas och gärningsmännen hamnar i fängelse, eller i galgen.

Griberg skriver om kidnappningen av den tidigare italienska premiärministern Aldo Moro 1978; ett fall som i Italien har ungefär samma historiska betydelse som mordet på Olof Palme har i Sverige. Orsaken till dådet tros vara att Moro, som var kristdemokrat, sökte samarbeta med kommunistpartiet, något som fick vänsterterroristerna i Röda brigaderna att agera.

Kidnappningen av Fabian Bengtsson, vd för hemelektronikföretaget Siba, 2005 hör till de rätt få bortföranden som slutar ”lyckligt”. Bengtsson släpps, inga pengar betalas ut och förövarna hamnar i fängelse

Om Lindberghsaken finns det bättre och mer utförliga skildringar men en del mindre kända fall lyfts fram på ett förtjänstfullt sätt. Sammantaget en samling intressanta fall även om Griberg emellanåt skriver lite kantigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s