Kategorier
Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar

Mordet på Zaida Catalán

Av Håkan Olsson

Jordglob

Mars 2017. Zaida Catalán är på FN-uppdrag i Kongo (eller Kongo-Kinshasa som det också kallas) tillsammans med den amerikanske FN-kollegan Michael Sharp. Syftet är att utredda påstådda övergrepp mot lokalbefolkningen i Kasaiprovinsen. Plötsligen försvinner paret och medier rapporterar att de tros vara kidnappade. Den 28 mars bekräftas Catalán och Sharp döda och en svensk förundersökning gällande mord inleds.

Så vad har egentligen hänt? Journalisten Staffan Lindberg bestämmer sig för att granska fallet och beger sig till den farliga Kasiaregionen för att undersöka vad som kan ha orsakat Cataláns död. Saken är inte lätt att reda ut, vittnen ljuger, kongolesiska myndigheter lägger locket på. I Mordet på Zaida Catalán (2019) visar Lindberg att svenskan arbetade med att fram bevis mot en lokal politiker vars privata milis hade våldtagit över 40 småflickor. För att samla graverande uppgifter hade hon använt sig av en inspelningspenna, som polisen inte kände till och som senare hittades bland Catalàns efterlämnade tillhörigheter. Detta fick till följd att ett lokal milisledare (nyckelvittne i en tidigare rättegång), ställdes inför rätta och dömdes för mord.

FN:s symbol.

Lindbergs följer den svenske aktivisten i spåren och tecknar också en fin bild av en engagerad människa i kamp mot förtryck och vanstyre. Catalán var tidigare engagerad i Miljöpartiet och brann särskilt för djurrättsfrågor och kampen mot sexualiserat våld.

Lindbergs bok är spännande, skakande och uppfordrande – läsning rekommenderas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s