Kategorier
Nytt på hyllan Vetenskaper

Handbok för språkpoliser

Av Jeanette Malm

Sara Lövestam är en för mig nästan obegripligt produktiv författare. Förutom en mängd böcker inom ämnet språkvård har hon också gett ut spänningsböcker och relationsromaner för både vuxna och barn. Hon är dessutom lärare i svenska för invandrare och inte minst domare i P1:s Lantzkampen.

Min första bekantskap med Lövestam var genom Grejen med verb som kom 2014. Grammatik är viktigt och nödvändigt att lära sig och böckerna som lär ut satsdelar, ordklasser och annat är talrika. Ingen har dock lyckats göra grammatiken rolig förrän Sara Lövestam dök upp. Grejen med verb följdes av Grejen med substantiv och pronomen och Grejen med ordföljd,

Senaste boken, Handbok för språkpoliser, är en fröjd att läsa för alla oss som tillhör språkets väktare (det låter lite mildare än epitetet språkpolis, tycker vi) Här får vi massor av exempler från förr i tiden, exempel som är nästan obegripliga idag. språket förändras ju, tack och lov, och det som för 70-80 år sedan var en språklig miss har idag blivit norm. När tillräckligt många gör fel, blir det rätt som Fredrik Lindström har uttryckt det.

Löverstam delar in boken i avdelningar med lättare och tyngre förbrytelser i språkhanteringen.

Exempel på mildare förseelse är t.ex.; chans i stället för risk, tack vare i stället för på grund av. Till de grövre brotten hör exempelvis särskrivning, felaktigt användande av de/dem, var/vart.

Boken/böckerna är inte bara roliga utan också korrekta och med grundliga förklaringar varför det är grammatiskt fel att inte rätt använda sin och hennes, eller hur fatalt eller ofrivilligt komiskt det kan bli med ett syftningsfel. Som i den här annonsen: Sökes – person som kan ta hand om hästar som inte röker eller dricker.

Mycket nöje önskas alla språkpoliser där ute!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s