Kategorier
Aktuellt historia Ut i världen

Franklin D. Roosevelt : president i kris och krig

Av Håkan Olsson

USA:s flagga i form av bokstäver

Vi har nyligen genomlidit ett amerikanskt presidentval, av många kallad ett ödesval, där t.o.m. själva demokratin sägs ha stått på spel. Som bibliotekarie ska man vara objektiv, men i detta fall går det inte –  eller för att uttrycka det med viss understatement – jag blev inte jätteledsen när det stod klart att Trump förlorat. Men hans antidemokratiska reflexer skrämmer, baktalandet av demokratins basala spelregler fortsätter med oförminskad kraft.

Gott då att läsa om en president, som i tider av kris och krig, bar ämbetet med värdighet. Om Franklin D. Roosevelt finns mängder skrivet, men det var länge sedan det kom en biografi på svenska. Denna brist har nu rättats till av journalisten och Amerikakännaren Lennart Pehrson. Boken – Franklin D Roosevelt : president i kris och krig är en klassiskt utförd biografi som följer den biograferade från födelse till död. Från en priviligierad uppväxt, undervisning i hemmet, juristexamen vid Harvard, äktenskapet med Eleanor Roosevelt (släkt med president Theodore R), politiskt engagemang, polion som i princip gjorde honom förlamad i benen.

Viktigast är naturligtvis presidentskapet. Valsegern mot Herbert Hoover 1932 och sjösättandet av New Deal, där man satte in väldiga offentliga satsningar i kampen mot den skyhöga arbetslösheten i depressionens spår. Tanken att staten skulle intervenera i det privat näringslivet liknar den svenska politiken under 30-talet men möttes av större motstånd i Förenta staterna, där många republikaner och företagare beskyllde Roosevelt för socialism. Och den genomförda politiken var förvisso ett klart steg åt vänster jämfört med 20-talets neoklassiska ekonomiska politik. Långsamt återhämtade sig landet och valsegern 1936 var rekordstor (Roosevelt fick över 60% av rösterna).

Samtidigt mörknar det i världen, nazism och fascism samt kommunism är på frammarsch och vid valet 1940 lovar Roosevelt att hålla landet utanför kriget, de isolationistiska strömningarna är kraftiga. Roosevelt måste gå en fin balansgång, han inser samtidigt vikten av att stötta Storbritannien, bl a via Lend -leaseavtalet. Han beskriver USAs roll som demokratins vapensmedja. Med angreppet på Pearl Harbor 7/12 1941 förändras förutsättningarna; med nästan fullständig politisk enighet träder Förenta staterna in i kriget, vilket kommer att bli helt avgörande. Fast svårt sjuklig omväljs Roosevelt en tredje gång, bilder från Jaltakonferensen i februari 1945 visar en tärd och avmagrad president och den 12 april avlider han.

Pehrssons bok kan ibland kännas lite summarisk, den kunde varit lite mer omfattande, men som en relativt lätt genomgång av livet och tiden fungerar den bra.

4 svar på ”Franklin D. Roosevelt : president i kris och krig”

Du skriver att man ska vara objektiv som bibliotekarie, kan någon vara objektiv? är ju frågan. Men varför inte sträva efter det i det ämbete man utövar? Och i synnerhet i den profession som du innehar. Men det kanske inte är så när du/ni som bibliotekarier bloggar om böcker? Kanske ska ni vara personliga då? Om det är så blir det ju märkligt att du skriver om objektivitet. Som om du ber om ursäkt men NU har det gått alldeles för långt så inte ens du som ska vara objektiv ( fastän du kanske inte förväntas vara det i bloggen? ) kan hålla emot. Så tänker jag. Varför måste du skriva andra på näsan vad du tycker om det senaste amerikanska valet? Så tröttsamt med kommentarer om Trump hit och dit. Han säger mycket som lämnar övrigt att önska men vad jag vet i skrivande stund så är det inte någon diktatur i USA.
hälsar Monica Hjelm

Hej.

Tack för din kommentar.

Jag uttryckte mig nog lite luddigt angående objektivitet. I min roll som inköpare av litteratur
ska jag naturligtvis agera neutralt, inte låta mina egna ståndpunkter slå igenom.
När det gäller bloggtexter är utrymmet för personliga åsikter större, hudsyftet är
dock att tipsa om böcker och läsning.
Den avgående presidenten i Förenta staterna trotsar egentligen all beskrivning. Han sade före valet att
en förlust inte vore möjlig utan valfusk, hans agerande efter valet måste beskrivas som ett försök till statskupp.
Ett stort antal oberoende domstolar har inte funnit något som helst bevis på valfusk
USA är förvisso en demokrati men Trump, och stora delar av det republikanska partiet, verkar aktivt vilja
motverka detta..
Håkan Olsson, Stadsbiblioteket i Halmstad

Svara

Hej och tack för svar!
Lyssnade på en diskussion på Sound Cloud som hölls på Bokmässan, 2019 tror jag det var, med rubriken bibliotekarien som aktivist eller tjänsteman. bifogar en länk om intresse finns att lyssna,
Du kanske känner till den diskussionen redan? Gissar det med tanke på vad du arbetar med.
Man pratade om just det här som vi har skrivit om här. Intressant diskussion tycker jag, som den låntagare och läsare jag är.

hälsar Monica Hjelm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s