Kategorier
historia Hobbykriminalare H. Olsson rekommenderar

Charles Manson och sextiotalet

Av Håkan Olsson

Fängelsegaller

Andra halvan av sextiotalet kännetecknas av snabba politiska och kulturella förändringar. Den amerikanska krigföringen i Vietnam upplevs som alltmer orättfärdig, ungdomar protesterar mot konsumism och likriktning. 1967 sjunger Scott McKenzie i hiten San Francisco (be sure to wear flowers in your hair):

All across the nation
Such a strange vibration
People in motion
There’s a whole generation
With a new explanation
People in motion
People in motion

Musikscenen i Kalifornien exploderar, fram träder psykedeliska band som Jefferson Airplane och Grateful Dead. Hippies, långt hår, alternativa livsstilar, fri kärlek och droger – kort sagt – The summer of Love.

Ett par år senare är läget ett annat. Martin Luther King och Robert Kennedy mördas 1968, USA skakas av raskravaller och upplopp, Vietnamkriget bara pågår. Ingen händelse symboliserar den mörknande tidsandan bättre än de förfärliga morden på 10050 Cielo Drive i Los Angeles, den sjunde augusti 1969. Ett antal medlemmar i den s k Mansonfamiljen bröt sig in i ett hus tillhörande den kände regissören Roman Polanski och mördare fem personer på det mest bestialiska sätt. Ett av offren var Polanskis hustru, skådespelerskan Sharon Tate, gravid i åttonde månaden.

Morden anses beordrade av Charles Manson, född 1934. Manson, med musikaliska ambitioner, hade tillbringat större del av sitt i liv i fängelse. 1967 flyttade han till västkusten och lyckades, på klassiskt sektmanér, samla en grupp unga kvinnor (The Manson family), som han helt styrde och som närmast tycks ha betraktat Manson som en frälsargestalt. I Mansons förvirrade världsbild stod ett raskrig för dörren och de s k Tate-LaBianca morden 1969 (totalt åtta offer) kan kanske ses i denna kontext.

Först flera månader senare arresterades Manson och flera i hans följe. 1970 dömdes både han och de som utfört morden till döden, men då Kalifornien avskaffat capital punishment omvandlades straffet till livstids fängelse. Fortfarande i fängsligt förvar dog Manson 2017.

Händelserna 1969 märks fortfarande i den kulturella sfären. Quentin Tarantinos One upon a time in Hollywood (2019) utspelar sig 1969 och händelserna på Cielo Drive fyller en viktig funktion i filmen. Emma Clines roman Flickorna (2016) är löst baserad på dynamiken i Mansonfamiljen. En biografi om Manson är Jeff Guinns Manson : the life and times of Charles Manson (2014). Vill man läsa om det amerikanska 60-talet, främst kopplat till kriget i Vietnam, kan jag rekommendera Lennart Pehrsons Lögnerna : USA och kriget i Vietnam (2020).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s